EU-ministre kan ikke enes om udstationeringsregler

Skrevet af admin

15/10/2013

Dagens topnyheder

EU's litauiske formandskab opgiver at finde enighed tirsdag om nye regler for EU-borgere, der bliver udstationeret til arbejde i et andet EU-land.

Det konstaterer den litauiske social- og arbejdsminister Algimanta Pabedinskiene på vegne af EU-formandskabet efter to ordrige debatrunder blandt alle EU-ministrene i Luxembourg.

- Vi vil desværre ikke være i stand til at enes om det her vigtige dokument i dag. Vi gjorde alt, hvad vi kunne. Vi vil nu tænke over det, vi har hørt under debatten i dag og lade jer vide, hvad vi har af videre planer under formandskabet, siger Pabedinskiene.

Den litauiske minister har tidligere sagt, at de nye regler formentlig bliver udskudt med to år, hvis ikke det lykkedes at nå til enighed på tirsdagens møde. Det skyldes, at reglerne skal forhandles på plads med EU-Parlamentet, der snart lukker ned for valgkamp.

Debatten har især koncentreret sig om, hvordan et land kan tillade sig at kontrollere, at tilrejsende arbejdere fra et andet EU-land overholder alle gældende regler til løn og arbejdsforhold i arbejdslandet.

Det skal blandt andet ske for at undgå social dumping og for at bekæmpe de såkaldte postkassefirmaer, som eksporterer billig arbejdskraft, der ikke overholder nationale regler i det land, hvor arbejdet bliver udført.

Et række kompromisforslag fra Litauen, Italien og en gruppe østeuropæiske lande har ikke formået at bilægge uenigheden mellem to store grupperinger.

Danmark hører til blandt de lande, der løbende vil kunne udvide listen over tilladte kontrolmekanismer for at sikre, at man kan lukke eventuelle nye huller.

- Antallet af udstationerede arbejdere i EU er meget højt. Vi bliver nødt til at sige fra vores møde i dag, at det er uacceptabelt, når virksomheder ikke overholder spillereglerne, sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) under debatten og tilføjede:

- Der er arbejdstagere, der bliver snydt. Men det er også at snyde de mange virksomheder, der gerne vil overholde reglerne.

En anden gruppe lande bestående af blandt andre Storbritannien og en stor gruppe østeuropæiske lande anført af Polen vil have, at man på forhånd låser sig fast på, hvad der kan kontrolleres og skriver det op på en liste, som ikke uden videre kan ændres.

Argumenterne fra den gruppe er, at der er behov for klare, konsistente regler, så alle ved, hvad de har at rette sig efter.

/ritzau/