EU-ministre laver aftale om bankafvikling

Skrevet af admin

19/12/2013

Dagens topnyheder

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) betegner onsdagens EU-aftale om næste skridt i den kommende bankunion som en stor beslutning.

- Det er en stor beslutning for Den Europæiske Union, uanset om man er euroland eller ikke euroland.

- Det bidrager til, at det bliver mere stabilt, og at risikoen for fremtidige kriser bliver markant mindre. Og dermed også til, at vi kan få mere tillid og måske begynde at skabe flere arbejdspladser, siger ministeren efter mere end 12 timers forhandlinger i Bruxelles.

Aftalen, der faldt i hak mellem EU's økonomi- og finansministre kort før midnat onsdag, udgør de 28 medlemslandes bud på, hvordan eurolandenes kommende bankunion skal bære sig ad med at lukke en bank, når deres nye banktilsyn har slået alarm.

Der er lagt op til, at der skal etableres en ny afviklingsmyndighed under EU-Kommissionen med en fast ledelse på fem personer udpeget af EU's medlemslande.

Det er som udgangspunkt den nye myndighed, der skal træffe beslutningen, hvis der skal lukkes banker i bankunionen.

De lande, hvor banken har hovedsæde, filialer og datterselskaber bliver også taget med på råd.

Og der er indgået et lidt kompliceret kompromis for, hvordan det i yderste tilfælde kan blive nødvendigt at indkalde økonomi- og finansministrene til at træffe den endelige beslutning.

Helt centralt i medlemslandenes bud på reglerne er den 10-årige overgangsordning frem mod, at bankunionen i 2026 får sin helt egen, fælles fond, der med penge indbetalt af bankerne selv skal betale for afvikling af banker.

Når den er fuldt etableret, skal fonden rumme 410 milliarder kroner.

Det er endnu ikke helt klart, hvor og hvordan man kan trække penge, hvis der i ekstreme tilfælde viser sig ikke at være nok penge i den fælles fond.

Men der er på dansk initiativ allerede givet håndslag på, at ikke-eurolande får ligebehandling - og at de af dem, der overvejer at gå med i bankunionen også skal være med i forhandlingerne om dén løsning.

De endelige regler for den fælles afviklingsmekanisme skal nu forhandles på plads med Europaparlamentet, der også nærmer sig enighed om deres forhandlingsudspil.

Da hele aftalen endnu ikke er på plads, vil Vestager stadig heller ikke give noget bud på, om Danmark skal vælge at gå med i bankunionen.

- Der er ikke noget, der jager Danmark væk fra bankunionen. På den anden side er der heller ikke noget, der gør, at vi som sådan per definition har taget positivt stilling. Det kommer først senere, at vi skal gøre vores stilling op, siger Vestager.

/ritzau/