EU-ministre løfter pegefingeren over for Bosnien

EU-landenes udenrigsministre løfter fra deres møde mandag i Luxembourg pegefingeren over for balkanlandet Bosnien-Hercegovina og understreger, at det er op landet selv at fjerne en aktuel blokering for at komme tættere på EU.

Udenrigsministrene siger i fællesskab, at de er "alvorligt bekymrede" over, at der ikke skete fremskridt på et møde tidligere i oktober mellem landets myndigheder og EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle.

EU kræver ændringer i den bosniske forfatning, efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2009 gav medlemmer af landets roma- og jødiske mindretal medhold i, at de bliver holdt ude af politik.

Den bosniske forfatning, der blev skrevet efter krigen i 1992-95, sikrer en magtdeling mellem de tre store befolkningsgrupper - ortodokse serbere, katolske kroater og muslimske bosniere.

Politiske forhandlinger om at ændre forfatningen er gået i hårdknude, ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt andet som følge af, at de bosniske kroater forsøger at benytte lejligheden til at sikre sig større beskyttelse af deres rettigheder.

EU-udenrigsministrene giver i deres erklæring fuld opbakning til EU-Kommissionens og EU-diplomaters forsøg på at mægle i striden. Men understreger også, at Bosnien-Hercegovina selv skal tage de afgørende skridt.

- Vi understreger, at det er op til de bosniske politiske ledere at sørge for det nødvendige fremskridt.

- Vi betoner, at det aktuelle fravær af en løsning på Sejdíc/Fedic-sagen forhindrer Bosnien-Hercegovina i at gøre yderligere fremskridt mod EU, siger ministrene med henvisning til den fire år gamle dom fra menneskerettighedsdomstolen.

Bosnien-Hercegovina har ikke formelt søgt om EU-medlemskab, men har længe gjort det klart, at det er intentionen.

Udvidelseskommissær Füle sagde i sidste uge, at han sætter en proces i gang for at stoppe udbetalingen af 350 millioner kroner, der er øremærket til at fremme den bosniske vej mod EU-medlemskab.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip