EU-ministre står skulder ved skulder efter belgisk angreb

Skrevet af admin

24/03/2016

Dagens topnyheder

EU-landenes justitsministre fordømmer i en fælles erklæring fra torsdagens hastemøde i Bruxelles tirsdagens bombeanslag i den belgiske hovedstad og siger, at de står sammen i kampen mod terror og i fællesskab vil kæmpe for at forsvare fælles værdier.

Ministrenes erklæring lægger ikke op til nye EU-initiativer. Men den understreger vigtigheden af hurtigt at få udført en række af de ting, landene allerede er enedes om tidligere.

Det er også hovedtemaet på den efterfølgende pressekonference, hvor blandt andre EU's indenrigskommissær, Dimitris Avramopoulos, appellerer til både Europaparlamentet og EU's medlemslande.

- Ord og løfter betyder ikke særlig meget, hvis ikke der bliver leveret på dem. Borgerne er trætte, og de er bange. Noget må ændre sig. Der mangler sommetider politisk vilje, koordinering og sommetider også tillid, siger Avramopoulos og tilføjer, at det ikke nytter at slæbe på fødderne.

- Disse forfærdelige angreb kan ikke til stadighed være chok, der vækker os. I de kommende dage og uger er vi nødt til at gøre så meget som overhovedet muligt, for at forhindre at det sker igen, siger Avramopoulos.

Flere af ministrene gav allerede på vej ind til mødet udtryk for, at et af de væsentligste formål med at samles to dage efter blodbadet, der kostede mindst 31 mennesker livet i Bruxelles' lufthavn og metro, var selve signalværdien i at samles.

Men flere lægger også vægt på, at de 28 EU-lande skal blive bedre til at dele efterretninger. Det gælder blandt andre den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière.

- Nationale myndigheder ønsker ofte ikke at dele informationer med alle andre. Den mentalitet må vi ændre, sagde de Maizière på vej ind til mødet.

Justitsminister Søren Pind (V) tror på, at situationens alvor kan være med til at sætte fart på.

- Det er helt givet, at det vil afhjælpe en del af de sikkerhedsudfordringer, der er - særligt omkring informationsudveksling. Det er vigtigt, at de respektive efterretningstjenester ved, hvad der foregår rundt omkring i Europa, siger Pind.

Han beklager samtidig, at Danmark på grund af retsforbeholdet og den fortsat uafklarede situation om dansk deltagelse i politisamarbejdet Europol ikke kan være med i meget af de øvrige landes samarbejde.

/ritzau/