EU og Afrikas ledere mødes i øjenhøjde

Skrevet af admin

10 år siden

|

02/04/2014

Dagens topnyheder

Onsdag og torsdag indtager afrikanske journalister, embedsmænd, rådgivere, sikkerhedsfolk og politikere EU's institutioner i anledning af det største topmøde i Bruxelles til dags dato - et todages EU-Afrika topmøde.

Næsten 80 lande er repræsenteret - 51 afrikanske lande og EU's 28 medlemslande.

Topmødets formål er at markere indgangen til et forhold mellem EU og Afrika.

Begyndelsen på et mere ligeværdigt forhold hundrede år efter Europas kapløb om Afrika. Kolonitiden har de to unioner mere eller mindre lagt bag sig, og de er på vej væk fra et ulige forhold domineret af europæisk bistand til kriseramte afrikanske lande.

- Jeg håber, at dette topmøde vil markere et nyt stadie i vores forhold til Afrika. Et skift fra udviklingssamarbejde til et partnerskab mellem ligemænd med handel og investering som nøgleområder, har EU-præsident Herman Van Rompuy sagt forud for mødet.

EU har fået kraftig konkurrence på handelsområdet fra Kina, som har overtaget EU's rolle som Afrikas største handelspartner, selvom EU's import fra Afrika steg med 46 procent mellem 2007 og 2012.

EU står for 34 procent af Afrikas totale import, hvilket gør EU til Afrikas primære importpartner.

Topmødet, der afsluttes med en fælles erklæring fra alle 79 lande, afvikles under de tre nøgleord "fred, fremgang og folk".

Menneskerettigheder, håndtering af migration, demokrati og EU's mission i Den Centralafrikanske Republik vil blive drøftet og komme med i de endelige konklusioner.

Også fælles udfordringer med klimaforandringer, fattigdom og uddannelse vil blive drøftet.

Op til topmødet har der været meget snak om, hvilke stats- og regeringschefer som rent faktisk tager turen til Bruxelles.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, kommer ikke, selvom hans indrejseforbud i EU er blevet ophævet til lejligheden. Hans kone er dog stadig ikke velkommen, og derfor bliver han hjemme.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, vil heller ikke være at finde i Bruxelles, angiveligt fordi ikke alle er inviteret til mødet. Blandt andet er Vestsahara ikke velkommen, da EU ikke anerkender staten.

De fleste af EU's chefer vil være til stede, heriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Den britiske premierminister, David Cameron, har valgt at lave andre aftaler, da han hørte, at Mugabe var inviteret.

De lande, som ikke bliver repræsenteret af en stats- eller regeringschef, vil i stedet blive repræsenteret af en minister eller højtstående embedsmand.

/ritzau/