EU og Kina undgår konflikt om solceller

EU indførte i sidste måned en midlertidig told på importen af kinesiske paneler i et forsøg på at undgå prisdumping. Tolden lyder på 11,8 procent af prisen frem til 6. august, hvorefter den stiger til 47,6 procent i gennemsnit.

Nu er man imidlertid nået frem til en fælles løsning.

»Efter ugers intensive forhandlinger kan jeg i dag annoncere, at jeg er tilfreds med pristilbuddet fra Kinas eksportører af solcellepaneler,« siger EUs handelskommissær, Karel De Gucht, i en pressemeddelelse.

»Dette er den mindelige løsning, som både EU og Kina har ledt efter,« siger han.

Løsningen er ifølge Financial Times til fordel for Kina, da den tillader kinesiske solcellevirksomheder at eksportere op til syv gigawatt til EU om året uden at blive pålagt told, så længe prisen ikke er mindre end 3,15 kroner per watt. Sælger kineserne til under minimumsprisen, vil de blive pålagt at skulle betale told af varerne.

Kina er verdens største producent af solcellepaneler, og i 2011 havde landets solcelleeksport til EU en værdi af 156 milliarder kroner, skriver BBC.

EU-Kommissionen har i forbindelse med indførelsen af den midlertidige told på kinesiske solceller kritiseret Kina for at underbyde sine konkurrenter på det europæiske marked.

Dagens Gossip