EU og østlande går fra bordet uden aftale om Ukraine

EU's stats- og regeringschefer og repræsentanter fra seks tidligere sovjetrepublikker har torsdag aften afsluttet deres arbejdsmiddag i Vilnius uden at nå til enighed om, hvordan de kan redde en omfattende handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine.

Ifølge flere kilder tæt på forhandlingerne har EU nu helt opgivet muligheden af, at det kan lade sig gøre at finde en løsning i løbet af topmødets andendag, fredag.

Det fælles mål om på et tidspunkt at indgå en aftale eksisterer dog stadig.

Men flere kilder afviser over for Ritzau presseforlydender om, at stats- og regeringslederne formelt har diskuteret et ukrainsk forslag om at skrive en ny måldato for aftalen mellem EU og Ukraine ind i en fælles erklæring.

Den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, skal være ankommet til en række formøder i Vilnius tidligere på torsdagen med en melding om, at man stadig kunne nå det.

Men selv om der på formøderne med ukrainske ministre og mellem Janukovitj, EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso blev gjort sidste-øjebliks-forsøg på at finde en løsning, var der ikke réelle forhandlinger på selve topmødet.

Middagen forløb derfor i nogenlunde god stemning, hvor Janukovitj gentog de argumenter, han præsenterede i et hjemligt tv-interview tidligere på ugen.

Her sagde han blandt andet, at Ukraine stadig ønsker at skrive under med EU - men først når betingelserne er optimale.

Janukovitj har dog ikke benyttet topmødet til at sætte beløb på, hvor mange penge han ønsker i støtte fra EU som modvægt til det tab, Ukraine venter at lide, hvis man mister handel med Rusland på at gå i tættere samarbejde med EU.

Topmødet mellem EU og de seks østlige partnere - Ukraine, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien og Moldova - fortsætter fredag.

Selv om den omfattende aftale med Ukraine ikke bliver underskrevet, er der stadig lagt op til formel afslutning af forhandlinger om lignende aftaler med Georgien og Moldova.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip