EU og Tyrkiet diskuterer bufferzone i Syrien

En mulig sikkerhedszone i Syrien renset for Islamisk Stat er et af de emner, der blev diskuteret, da EU-præsidenten og den tyrkiske præsident mandag mødtes for at tale om en løsning på flygtningekrisen.

- EU er klar til at diskutere alle emner med Tyrkiet, så vi har også diskuteret en mulig bufferzone i Syrien, siger EU-præsidenten, Donald Tusk, efter sit møde den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Bruxelles.

Donald Tusk uddyber ikke deres diskussion om bufferzonen, der er et kontroversielt tyrkisk forslag om en zone i det nordlige Syrien støvsuget for Islamisk Stat, men som kurderne i det nordlige Irak frygter i virkeligheden er rettet mod dem.

Donald Tusk siger, at det er uden for enhver diskussion, at de europæiske lande skal blive bedre til at styre deres grænser. Men han forventer også handling fra Tyrkiet.

- Situationen, hvor hundredtusinder af mennesker flygter til EU via Tyrkiet, må stoppes. Og vi kan ikke gøre det selv. Vi har brug for den tyrkiske side, siger Donald Tusk.

Han kom med sin udtalelse side om side med Erdogan, men gav ikke pressen mulighed for at stille spørgsmål bagefter.

EU-præsidenten og den tyrkiske præsident har på deres møde også diskuteret økonomisk støtte fra EU til Tyrkiet, grænsekontrol, kampen mod menneskesmuglere, integrationspolitik og en ændret visumpolitik, der kan lette tyrkiske statsborgeres adgang til EU.

- Et styrket samarbejde vil gavne begge sider. Europa vil have en reel løsning på denne meget reelle krise, siger Tusk.

Erdogan erklærer sig parat til at diskutere alle former for samarbejde med EU om flygtningekrisen.

Men samtidig understreger han, at Tyrkiet, der har en 911 kilometer lang grænse mod Syrien og en 350 kilometer lang grænse mod Irak, i flere år har båret en stor byrde under flygtningekrisen.

- Vi er landet, der er truet her. Alligevel har vi ikke lukket dørene for de flygtninge, der er kommet til vores land, siger den tyrkiske præsident.

Tyrkiet huser i dag ifølge Erdogan 2,2 millioner flygtninge fra krigen i Syrien og 300.000 fra Irak.

- Vi diskriminerer ikke. Vi accepterer dem alle, siger Erdogan.

Han advarer samtidig EU-landene mod at blive bløde i knæene over for den kurdiske organisation, PKK, der er på EU's terrorliste, men som også er med i kampen mod Islamisk Stat.

Også den kurdiske PYD-organisation i det nordlige Syrien er terrorister, siger Erdogan.

- Man kan ikke tale om gode terrorister og onde terrorister. Jeg tror fuldt og fast på, at vores europæiske venner vil udvise den nødvendige sensitivitet på dette punkt, siger Erdogan.

/ritzau/

Dagens Gossip