EU og Tyrkiet godkender returaftale for flygtninge

EU og Tyrkiet har på deres topmøde i Bruxelles godkendt en omfattende aftale, hvor alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer efter på søndag, sendes retur til Tyrkiet.

Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

- Nu er der enstemmig aftale mellem alle EU-landenes stats- og regeringsledere og Tyrkiets premierminister om EU-Tyrkiet aftale, skriver EU-præsidenten.

Aftalen er indgået efter intense forhandlinger mellem Donald Tusk og Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu.

Et af de store spørgsmål på topmødet har været den såkaldte "cut off-dato", hvorefter alle flygtninge og migranter sendes tilbage fra de græske øer til Tyrkiet. Den dato bliver på søndag 20. marts.

Alle flygtninge og migranter, der ankommer efter denne dato, vil blive sendt tilbage. Selve tilbagesendelserne vil begynde mandag 4. april, siger en tyrkisk diplomat ifølge Reuters.

Det understreges dog i aftalen mellem EU og Tyrkiet, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser, men at returrejser vil ske efter individuel bedømmelse af hver enkelt sag og med ankemulighed, alt sammen ifølge parterne i fuld overensstemmelse med internationale love og EU-lovgivning.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Samtidig er der indgået et kompromis om Tyrkiets ønske om mere fart på de langstrakte udvidelsesforhandlinger med EU. Her bliver kapitel 33, der handler om budgetspørgsmål, åbnet i første omgang, mens andre kapitler kan blive åbnet senere.

EU lover også Tyrkiet at sætte mere fart på udbetalingen af tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til projekter til fordel for syriske flygtninge i Tyrkiet.

Ifølge aftalen skal EU og Tyrkiet inden for en uge identificere en række flygtningeprojekter, som EU-landene hurtigt kan bidrage til med allerede aftalte penge.

EU lover også yderligere tre milliarder euro til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet frem mod 2018, når den første pulje på et tilsvarende beløb er brugt.

Desuden lover EU visumfri adgang for tyrkere fra udgangen ad juni, hvis ellers Tyrkiet lever op til en række fastsatte kriterier inden denne fremrykkede måldato.

/ritzau/

Dagens Gossip