EU og Tyrkiet holder søndag topmøde om flygtningekrisen

EU-præsidenten, Donald Tusk, indkalder til topmøde mellem EU og Tyrkiet på søndag klokken 16, skriver han mandag aften på Twitter.

Formålet med topmødet er at dæmme op for strømmen af migranter til EU og få skabt "ny energi" i forholdet mellem EU og Tyrkiet, skriver Tusk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de 27 andre EU-landes stats- og regeringschefer er inviteret til topmødet, som Donald Tusk har indkaldt til efter samtaler med Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu.

Nyhedsbureauet AFP skriver mandag aften, at premierminister Davutoglu kommer. Men det står ikke umiddelbart klart, om det betyder, at præsident Recep Tayyip Erdogan ikke møder op.

EU har arbejdet intensivt på at lande en aftale med Tyrkiet, der til gengæld for penge og udsigt til visumfrihed skal dæmme op for flygtninge- og migrantstrømmen til Europa.

Over 700.000 flygtninge og migranter menes i år at være ankommet til EU via Tyrkiet, der i øjeblikket huser omkring 2,2 millioner flygtninge fra det krigsramte Syrien.

EU-Kommissionen har forhandlet med Tyrkiet om en handlingsplan, siden Erdogan besøgte Bruxelles i starten af oktober.

Donald Tusk har tidligere sagt, at sådan en fælles handlingsplan i givet fald vil være "et stort skridt" i retning af at få styr på EU's ydre grænser.

- Men en aftale med Tyrkiet giver kun mening, hvis den effektivt dæmmer op for tilstrømningen af flygtninge, sagde EU-præsidenten efter et EU-topmøde i midten af oktober.

På et EU-topmøde i Valletta på Malta tidligere i november smed EU-Kommissionen et forslag på bordet om at oprette en flygtningefond på tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner).

Fonden skal efter planen være klar fra 1. januar og virke foreløbig to år frem, og pengene skulle ifølge EU-udspillet bruges til at støtte syriske flygtninge i Tyrkiet.

- Uret tikker, vi er under pres. Vi er nødt til at handle hurtigt som union i samarbejde med vores partnere, herunder Tyrkiet, der også må handle hurtigt, sagde Donald Tusk efter topmødet i Valletta.

/ritzau/

Dagens Gossip