EU og USA er bekymrede over eskalerede atomaktiviteter i Iran

»Vi håber, at Rouhani-administrationen vil leve op til sine forsikringer om transparens og samarbejde ved at tage konkrete skridt i de kommende måneder,« sagde Joseph Macmanus efter et møde i Det Internationale Agentur for Atomenergi (IAEA).

Samme budskab lød ifølge nyhedsbureauet Reuters fra EU under mødet i IAEA, der er en organisation under FN, der arbejder mod brugen af atomenergi til militære formål, herunder til atomvåben.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, sagde tirsdag, at det er på tide at sætte en stopper for Irans atomstrid med Vesten. Han opfordrede verdenssamfundet til at gribe den »win-win«-mulighed, som hans overtagelse af præsidentembedet har skabt og meldte sig klar til at forhandle med udenrigsministre fra de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet og Tyskland til FNs generalforsamling i New York i denne måned.

Ifølge Reuters udtrykte både USA og EU under mødet onsdag bekymring over, at Iran angiveligt har øget sin kapacitet på atomområdet i de seneste måneder. Ifølge den seneste rapport fra IAEA om Iran har landet blandt andet øget sin kapacitet til at berige atomare stoffer ved at installere avancerede centrifuger.

Adresserer Iran ikke denne bekymring på ordentlig vis, vil IAEAs medlemmer under et møde til november samarbejde om at stille Iran til ansvar, sagde Joseph Macmanus onsdag.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, der står i spidsen for atomforhandlinger for Iran, sagde efterfølgende på det iranske Press TV, at Irans atomprogrammer skal være transparente og underlagt internationale sikkerhedsforanstaltninger, men at de vestlige lande ikke kan få atomprogrammerne til at gå væk »ved ønsketænkning«.

Flere vestlige lande har i en årrække beskyldt Iran for at forsøge at udvikle atomvåben. Iran har insisteret på, at landets atomprogrammer udelukkende tjener fredelige formål og bruges til at forsyne landet med energi.

Både FN og de vestlige lande har indført økonomiske sanktioner mod Iran netop på grund af det internationale samfunds bekymring om atomprogrammerne.

Et nyt møde om sagen er ifølge Reuters planlagt til den 27. september i Wien.

Dagens Gossip