EU og USA opfordrer Tyrkiet til respekt for demokratiet

Skrevet af admin

18/07/2016

Dagens topnyheder

Både EU og USA opfordrer Tyrkiet til at respektere de demokratiske spilleregler i jagten på medskyldige i det mislykkede kupforsøg i weekenden.

- Vi opfordrer indtrængende den tyrkiske regering til at opretholde ro og orden i hele landet, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Han har mandag - som den første amerikanske udenrigsminister nogensinde - deltaget i et møde med alle EU's udenrigsministre i Bruxelles.

- Vi opfordrer også den tyrkiske regering til at opretholde de højeste standarder af respekt for landets demokratiske institutioner og retssamfundet, siger John Kerry på en fælles pressekonference med EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

EU's udenrigschef opfordrer til overholdelse af "Tyrkiets forfatningsmæssige orden" og til overholdelse af retssamfundets principper.

- Vi deler bekymringen over, hvad der sker i landet i disse timer, siger Mogherini på pressekonferencen med John Kerry.

- Tyrkiet må respektere demokratiet, menneskerettighederne og de grundlæggende friheder, siger hun.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, overvejer at genindføre dødsstraffen efter det mislykkede kupforsøg.

Mogherini siger, at et land ikke kan blive medlem af EU - som Tyrkiet søgte om i 1987 - hvis det har dødsstraf. Det kan heller ikke være medlem af Europarådet, der vogter over menneskerettighederne.

John Kerry siger, at også Nato har krav om respekt for demokratiet, og at "Nato vil bestemt vurdere meget omhyggeligt, hvad der sker" i Tyrkiet.

Den amerikanske udenrigsminister har de seneste dage talt tre gange med den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, der har forsikret ham om, at Tyrkiet "fuldt ud har til hensigt at respektere den demokratiske proces og loven".

De tyrkiske myndigheder har efter det mislykkede kupforsøg beordret over 2745 dommere og anklagere over hele landet anholdt.

Desuden er 8000 politifolk blevet fjernet fra deres job, og det samme er sket for 614 officerer fra gendarmeriet og 30 guvernører.

Flere end 6000 personer er samtidig tilbageholdt, heriblandt 103 generaler og admiraler, oplyser tyrkiske medier.

- En masse mennesker er tydeligvis blevet anholdt meget hurtigt, siger John Kerry, der håber at undgå "tilbagefald" i Tyrkiet.

/ritzau/