EU og USA sender spionage i udvalg

Forhandlingerne kan gå i gang i begyndelsen af næste uge som planlagt, men imens nedsættes arbejdsgrupper med europæiske og amerikanske eksperter, der skal undersøge påstandene om, at USA i stor stil overvåger europæiske borgere og politikere. De to spor skal forløbe »parallelt«, understregede Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso på et pressemøde onsdag i Berlin.

»Nu forventer vi, at disse grupper af europæere og amerikanere - fra europæisk side selvfølgelig ikke udelukkende bestående af kommissionsfolk, men med eksperter om efterretningsforhold - mødes så hurtigt som muligt, så vi kan - jeg gentager parallelt - gøre fremskridt. Aftalen er meget vigtig, men for at den skal lykkes, skal vi have tillid mellem partnerne, og tilliden kan komme tilbage, hvis der er en afklaring af disse meget alvorlige emner,« sagde José Manuel Barroso ifølge Berlingske.

Han tilkendegav, at der var fuld opbakning til den løsning fra Frankrig og Tyskland, hvis præsident og kansler henholdsvis sad ved siden af ham.

Tidligere har EU-Kommissær Viviane Reding skabt tvivl om frihandelsforhandlingerne, så længe der er en mistanke om, at USA udspionerer sine europæiske allierede.

Det er den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der har lækket oplysninger om massive amerikanske og britiske overvågningsprogrammer, ligesom avisen The Guardian og det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel har rapporteret om målrettede aflytninger af europæiske toppolitikere, ambassader og EU-institutioner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip