EU-organisation: Drop ny offentlighedslov

Ifølge OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, er loven et skridt i den forkerte retning, og organisationens talsmand for pressefrihed, Dunja Mijatovic, opfordrer de danske politikere til at afvise loven.

»Hvis den bliver vedtaget, vil den fremsatte lov unødigt forhindre journalister i at følge lovgivningsprocessen. Det vil resultere i strammere kontrol af informationer i Danmarks magtcentre, herunder ministerier og parlamentet,« forklarer Mijatovic på organisationens hjemmeside.

Det er to bestemte paragraffer i offentlighedsloven, 24 og 27, der har været genstand for omfattende kritik herhjemme.

Førstnævnte paragraf giver mulighed for at undtage interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem myndigheder i forbindelse med ministerbetjening, fra aktindsigt, mens den anden giver mulighed for blandt andet at undtage dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer »i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces«.

OSCE-talsmanden mener, at de danske politikere bør droppe de omstridte paragraffer.

»Jeg beder medlemmerne af det danske parlament om at genoverveje og afvise de to sektioner i den lov, der vil begrænse adgangen til information i politiske og lovgivende processer,« udtaler Mijatovic.

Det er ikke første gang, at kritikken af loven kommer til Danmark fra udlandet. Tidligere har både Det Internationale Presseinstitut og de europæiske journalisters forbund opfordret til at opgive ændre lovforslaget.

Torsdag har Folketingets Retsudvalg besluttet af at udskyde sin betænkning til næste uge, hvilket betyder, at anden- og tredjebehandlingen af den nye lov bliver forsinket.

Andenbehandlingen af loven er udskudt til torsdag i næste uge, og den 3. juni forventes loven så at blive vedtaget med stemmer fra regeringspartierne, Venstre og de Konservative.

Dagens Gossip