EU overvejer at gå mere aktivt ind i Centralafrika

Fredagens EU-topmøde i Bruxelles har bedt udenrigschef Catherine Ashton om meget hurtigt at undersøge, hvordan EU mere aktivt kan støtte den franske militæroperation for at skabe ro i det borgerkrigshærgede land Den Centralafrikanske Republik.

Frankrig, der er landets tidligere kolonimagt, havde bedt stats- og regeringscheferne drøfte spørgsmålet og overveje, hvordan EU's forsvarssamarbejde kan gøre mere til støtte for operationen.

Lederne er blevet enige om, at Ashton skal præsentere en rapport om mulighederne, når EU-landenes udenrigsministre holder deres næste møde 20. januar.

Frankrig har bedt om bidrag fra andre EU-lande og også appelleret om økonomisk støtte fra EU.

Det er ikke klart, om Frankrig også ligefrem ønsker, at EU skal overtage det overordnede ansvar for operationen eller måske oprette sin helt egen, parallelle operation.

Men ifølge diplomatiske kilder kan alle muligheder indgå i Ashtons overvejelser.

Frankrig sendte 1600 soldater til det lille uroplagede land, straks efter at FN's Sikkerhedsråd 5. januar havde vedtaget en resolution, der gav mandat til en aktion til støtte for en hårdt trængt afrikansk fredsbevarende styrke.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International skriver i en rapport udgivet torsdag i denne uge, at civile bliver dræbt på daglig basis i den lille fattige republik, der er havnet i kaos og anarki siden et kup mod landets præsident i marts.

Der er daglige kampe mellem rivaliserende bander og militser i det, der delvist er en religiøs konflikt mellem muslimer og kristne.

EU's humanitære chef, Kristalina Georgieva, har sagt, at landet står over for en dobbelttrussel for et statsligt sammenbrud og faren for et folkedrab. I store dele af landet er huse, skoler og sundhedsklinikker brændt ned.

Den Centralafrikanske Republik har kæmpet med vold og politisk ustabilitet, siden landet blev selvstændigt fra Frankrig i 1960.

/ritzau/

Dagens Gossip