EU overvejer ny europæisk enhed for bedre dyrevelfærd

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen overvejer at oprette en helt ny enhed i Bruxelles, der skal arbejde med bedre dyrevelfærd både for dyr i landbruget og for kæledyr rundt omkring i de europæiske hjem.

Det sker efter en fælles opfordring fra Danmark, Sverige, Tyskland og Holland på EU's landbrugsministermøde mandag i Bruxelles.

Meningen med udspillet er at løfte dyrevelfærden ved at skabe et forum, hvor både myndigheder, brancheorganisationer og dyrevelfærdsorganisationer løbende mødes og diskuterer de udfordringer, der er i EU.

- Vi har brug for et sted, hvor vi kan drøfte, hvordan vi kommer videre med dyrevelfærden, hvordan vi får højnet standarden, og hvordan vi får mere opmærksomhed på dyrevelfærd i EU-samarbejdet, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Hun siger, at både de øvrige EU-lande og EU-Kommissionen er positive over for udspillet, selv om flere også understreger, at det ikke må føre til flere regler og byrder på landbruget.

- Mange kolleger lagde vægt på, at vi skulle bruge det til at få en bedre implementering af de gældende regler, til at udveksle bedste praksis og til at inddrage hinandens viden og erfaring, siger Eva Kjer Hansen.

- Men der var også rigtig mange, der advarede mod flere byrder på landbruget, siger hun.

Daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) var i december 2014 med til at affyre startskuddet til det, der mandag er endt som et fælles EU-initiativ fra Danmark og tre andre lande.

Det skete, da han i byen Vught i Holland sammen med sine tyske og hollandske kollega underskrev en erklæring om bedre dyrevelfærd i EU.

Målet var blandt andet at begrænse de omdiskuterede transporter af levende dyr i Europa til højst otte timer.

Men her er der stadig lang vej igen, mener Eva Kjer Hansen efter mandagens landbrugsministermøde.

- Det er stadig op ad bakke, og der er stadig lang vej igen. Det er tydeligt, at der kommer ikke bare ny regulering og højere standarder. Det gør der ikke, siger den danske minister.

- Men det understreger netop, hvor vigtigt det er at sætte arbejdet i gang, for på den måde kan vi få rettet opmærksomheden mod de udfordringer, der er, og modne en beslutning, siger Eva Kjer Hansen.

/ritzau/