EU overvejer at støtte Tyrkiet med ny flygtningefond

EU-landene bakker op om en flygtningefond til støtte for Tyrkiet, som EU gerne vil have til at samarbejde om at bremse flygtningestrømmen til Europa.

Det er EU-Kommissionen, der har smidt forslaget på bordet under et ekstraordinært EU-topmøde i Valletta på Malta.

Fonden skal ifølge forslaget være på tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner), og den skal stå klar fra 1. januar og virke foreløbig to år frem, fremgår det af udspillet fra EU-Kommissionen.

Pengene skal bruges til at støtte syriske flygtninge i Tyrkiet, der i øjeblikket huser omkring 2,2 millioner flygtninge fra det krigsramte Syrien.

EU-Kommissionen skal stille med 500 millioner euro (3,75 milliarder kroner), og medlemslandene 2,5 milliarder euro (18,75 milliarder kroner), foreslår EU-Kommissionen.

Danmarks bidrag til fonden er i kommissionens regnemodel opgjort til 48 millioner euro (360 millioner kroner).

Formålet med det ekstraordinære topmøde på Malta var især at bedømme, hvor langt EU-landene er nået med at føre allerede aftalte initiativer ud i livet.

Men et længe ønsket samarbejde med Tyrkiet om at bremse flygtningestrømmen til Europa toppede dagsordenen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at EU-Kommissionens forslag om Tyrkiet kan være en mere effektiv løsning på den flygtningekrise, som Europas politiske ledere forgæves har knoklet med at finde gode løsninger på.

- Tingene har flyttet sig. For på det første møde, jeg var med til, handlede det om omfordeling. Nu handler det ret meget - og næsten udelukkende - om, hvordan løser vi problemer, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er både langsigtet ved at få skabt fred i Syrien, men det er også lige nu at gøre noget, der virker, siger han.

De europæiske stats- og regeringschefer blev på det korte møde i Valletta enige om, at man skal holde et topmøde med Tyrkiet snarest.

22. november nævnes blandt embedsmænd som en mulig dato, men det er ikke bekræftet.

Det vil ifølge Lars Løkke Rasmussen tage trykket af Europa, hvis man kan lave en aftale med Tyrkiet, hvor tyrkerne til gengæld for penge "håndterer grænsen ind mod Europa", samtidig med at de giver de syriske flygtninge i Tyrkiet et bedre fremtidsperspektiv.

- Det gør det lettere for os alle sammen, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Dagens Gossip