EU overvejer at tillade grænsetjek i op til to år

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

EU-systemet tygger på, om det skal gøres muligt for landene i den ellers pasfri Schengenzone at indføre grænsekontrol i op til to år.

Tiltaget skal bruges for at sætte landene i stand til at håndtere flygtningekrisen.

EU's indenrigsministre bad under deres møde mandag EU-Kommissionen om at se på muligheden for at åbne for sådan en grænsekontrol.

Og nu er EU-Kommissionen i gang med at se på sagen.

- Vi ønsker at være forberedt på alle eventualiteter, men vi er endnu ikke på det trin, hvor vi aktiverer noget, siger Natasha Bertaud, talskvinde for migration i EU-Kommissionen.

- Vi ønsker at være forberedt, så vi søger muligheder, der kan bruges inden for artikel 26, hvis og når vi får brug for at aktivere dem.

Artikel 26 i Schengentraktaten tillader alle 26 lande at genindføre intern grænsekontrol i op til to år under ekstraordinære omstændigheder. Det er denne maksimumperiode, som kommissionen overvejer at åbne for.

De fleste EU-lande er med i Schengen. I de seneste måneder har lande som Danmark, Sverige, Østrig, Tyskland, Frankrig og også Norge, der ikke er Schengenland, indført midlertidig kontrol, men det må højest ske i seks måneder.

Medlemslandene skal informere EU-Kommissionen om forholdene, og så skal kommissionen vurdere, om forholdene opfylder kravene til at indføre midlertidig kontrol.

- Vi ved, at migrationsstrømmen ikke tager af i nær fremtid, og efterhånden som vejret ændrer sig, vil den formentlig tage til igen, siger talskvinde Bertaud.

En udvidelse af grænsekontrollen har øget spekulationerne om, at Grækenland, hvortil omkring 80 procent af migranter til EU ankommer, effektivt udelukkes af Schengensamarbejdet.

Grækenland er en ydergrænse, der ifølge Schengen skal fungere som ydergrænse for hele samarbejdet, sådan at paskontrol ikke er nødvendig mellem landene i zonen.

Det system er bukket under.

- Hvis det ikke lykkes os at sikre Europas ydre grænser, det er den græsk-tyrkiske grænse, så vil den ydre grænse i Europa rykke i retning af det centrale Europa, sagde Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, mandag.

/ritzau/