EU-parlament har stemt: Slut med roamingafgifter i 2017

Skrevet af admin

27/10/2015

Mest læste i dag

Fra 15. juni 2017 vil det koste det samme at bruge sin mobiltelefon i et andet EU-land, som det koster hjemme i Danmark.

Europaparlamentet har tirsdag i Strasbourg vedtaget en lov, der forbyder roamingafgifter på telefonopkald, internetforbrug og sms'er.

Da medlemslandene tidligere har givet grønt lys, er loven nu endeligt vedtaget.

Samtidig skal den nye lov sikre, at internetudbydere behandler datatrafik ens, og dermed bliver såkaldt netneutralitet for første gang gjort til EU-lov.

Det betyder, at internetudbydere hverken må blokere for eller forsinke indhold fra bestemte afsendere eller til bestemte modtagere, med mindre det handler om ulovligt indhold eller hackerangreb.

EU-Kommissionens næstformand, Andrus Ansip, glæder sig over afstemningen i EU-Parlamentet, der sikrer, at afgifterne på roaming falder yderligere i 2016, inden de helt forsvinder året efter.

- Europæernes stemme er blevet hørt. Dagens afstemning er det endelige resultat af en stor indsats for at fjerne roamingafgifter i EU og sikre et åbent internet, siger Ansip.

Han siger samtidig, at kampen mod roaming ikke kun handler om penge, men også om at fjerne forhindringer i EU's digitale indre marked, men EU skal længere endnu.

- Vi vil gå videre så tidligt som næste år med et ambitiøst eftersyn af EU-reglerne for telekommunikation, siger EU-kommissæren.

Den europæiske forbrugerorganisation BEUC er ikke fuldt tilfreds med den nye EU-lov, som, den mener, indeholder både smuthuller og elementer af usikkerhed.

Forbrugerorganisationen mener blandt andet, at en reel afslutning på roamingafgifterne fra 2017 kommer til at afhænge af en reform af selve roamingmarkedet, hvor telefonselskaberne forbinder europæernes mobiltelefoner mellem forskellige netværk.

Og sådan en reform vil næppe komme til tiden, frygter BEUC.

Monique Goyens, direktøren for den europæiske forbrugerorganisation, siger, at roaming ikke hører hjemme i dagens Europa uden grænser.

- Forbrugerne vil have en ende på roaming uden nogle hvis'er, og'er eller men'er. At give selskaber ret til at begrænse rettighederne for eksempel for hyppige rejsende er bestemt ikke den lovede ende på roaming i Europa, siger hun.

/ritzau/