EU-Parlament presser på for bedre databeskyttelse

Skrevet af admin

21/10/2013

Dagens topnyheder

Man skal have styr på, hvad ens informationer på nettet bliver brugt til. Det ligger Europaparlamentet så meget på sinde, at udvalget for borgerrettigheder og indre anliggender mandag har vedtaget en plan for området.

Det var ventet, at debatten ville tage adskillige timer, men allerede efter 55 minutter var udvalget nået til enighed.

Med 49 stemmer for, tre imod og en fraværende vedtog udvalget at gå videre med et ellers meget omdiskuteret forslag fra EU's justitskommissær, Viviane Reding.

- Udvalgets afstemning er et stærkt signal for Europa. Dette er europæisk demokrati, når det er bedst, siger Reding.

Omdrejningspunktet for afstemningen er et forslag, der skal samle og strømline reglerne for beskyttelse og håndtering af data og dermed opdatere et efterhånden forældet regelsæt fra 1995.

Borgerne skal have "retten til at blive glemt" tilbage, lyder det i forslaget, og borgerne skal have bedre kontrol med, hvor og hvordan deres data sendes rundt.

EU-udvalget vil desuden udvide reglerne, så selskaber, der ikke har hjemme i et EU-land, alligevel skal overholde europæiske regler.

Der kan dog gå lang tid, inden de nye regler når ud til borgerne.

Hvor EU-Parlamentet nu har meldt sig klar til at forhandle med medlemslandene, er situationen en smule anderledes på den anden side af bordet.

Blandt medlemslandene er der langt fra enighed.

Fra dansk side er det blandt andet kommissionens forslag om at indføre en såkaldt "one stop shop", der er svært at sluge.

Forslaget betyder, at det er databeskyttelsesmyndigheden i det land, hvor en virksomhed har sin primære aktivitet, der skal stå for overvågningen og håndtere eventuelle klager.

Parlamentets chefforhandler på forslaget, Jan Philipp Albrecht fra De Grønne, er tilfreds og presser nu på for at komme videre.

- Bolden er nu på medlemslandenes banehalvdel. De skal blive enige om en forhandlingsposition og melde sig klar til forhandlinger, så vi kan få leveret en voldsomt nødvendig opdatering af EU's regler for databeskyttelse uden forsinkelser

- EU's statsledere bør sende et klart signal i den retning ved topmødet senere på ugen, siger han.

/ritzau/