EU-parlamentarikere fortsætter makrelkrig med Island

Selvom en ny aftale om makrelfiskeri blev indgået mellem EU, Færøerne og Norge onsdag, er EU-parlamentarikere ikke helt tilfredse. Island skal med - før slutter striden ikke, siger flere af dem torsdag i Strasbourg i en debat om makrelkrigen.

- Det er utåleligt, at Island ensidigt hæver sine fiskekvoter. Vi kan ikke tolerere den kraftige stigning, siger spanske Izaskun Bilbao Barandica, som er medlem af parlamentets liberale gruppe, Alde.

Flere andre medlemmer foreslår sanktioner over for Island, som man tidligere har gjort det over for Færøerne på grund af overfiskeri af både makrel og sild.

Makrelkrigen går ud på, at Færøerne og Island egenhændigt har hævet deres kvoter for, hvor mange makrel de må fiske. EU mener, at de er alt for høje.

De to ikke EU-lande forsvarer det med, at makrellen i Atlanterhavet har flyttet sig tættere på deres sokkel, og derfor har de ret til at fiske mere. Desuden er makrelbestanden steget betydeligt.

Nu er det efter flere års makrelstrid altså lykkedes at få Færøerne med på en femårig aftale om, hvor stor en andel af makrellen de må fiske - til stor glæde for EU-Kommissionen.

- Det giver forudsigelighed og stabilitet for makrelfiskeriet i Atlanterhavet. Men vi er skuffede over, at Island ikke er med.

- Vi hører, at flere parlamentarikere taler om sanktioner. Før det skal vi prøve at forhandle med Island igen, siger budgetkommissær Janusz Lewandowski, som taler for fiskerikommissær Mari Damanaki, som selv er fraværende til debatten i parlamentet.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU siger debatten, at problemet ikke er løst uden Island. Men sanktioner er ikke vejen frem.

- Det er en forkert måde at gå til forhandlingerne på. EU har i forvejen ikke udvist stor nok forhandlingsvilje. Så at bølle sig frem til en aftale ved at indføre sanktioner mod Island, det ville være helt forkert, uddyber hun efter debatten.

/ritzau/

Dagens Gossip