EU-parlamentarikere giver Ungarn en løftet pegefinger

Skrevet af admin

10/06/2015

Dagens topnyheder

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, skabte stor furore i EU med sine kontroversielle udtalelser omkring genindførelse af dødsstraf i Ungarn.

De udtalelser fordømmer medlemmer af EU-Parlamentet nu i en resolution, der er blevet stemt igennem i parlamentet onsdag ved den månedlige samling i Strasbourg.

De europæiske politikere opfordrer samtidig EU-Kommissionen til igen at se på, hvordan man kan overvåge demokrati og menneskerettigheder på tværs af EU.

Det er for at sikre, at medlemslandene overholder EU's traktater og grundlæggende rettigheder. Det vil sige for at undgå, at et land eksempelvis pludselig indfører dødsstraf.

De seneste 15 år har EU flere gange bakset med det paradoks, at der ikke er gode sanktionsmuligheder over for lande, der bryder de grundlæggende rettigheder, når først de har kvalificeret sig til at komme med i EU.

Senest har europaministrene besluttet, at de en gang om året skal lave en gennemgang af demokratiets og retsstatens tilstand i alle lande. Men parlamentarikerne synes altså ikke, det er nok.

I alt stemte 362 for Ungarn-resolutionen, mens 247 stemte imod, og 88 undlod at stemme.

Det var i slutningen af april, at Orbán ifølge nyhedsbureauet Reuters sagde, at dødsstraf bør "holdes på dagsordenen", fordi straffelovens bestemmelser ikke længere virker afskrækkende nok på kriminelle.

Han forsikrede dog kort efter parlamentsformand Martin Schulz om, at Ungarn ikke havde planer om at genindføre dødsstraffen.

Men dagen efter på national radio talte Orbán igen om dødsstraf, hvilket bliver påpeget i resolutionen.

Det er imidlertid ikke kun Orbáns flirt med dødsstraf, politikerne peger fingre ad. De opfordrer også til, at en befolkningsundersøgelse iværksat af den ungarske regering bliver trukket tilbage.

Den er "meget vildledende, partisk og ubalanceret", står der i resolutionen. Derudover antyder den ifølge politikerne, at der er en forbindelse mellem migration og terror.

Undersøgelsen spørger til befolkningens holdning til indvandring. Et område, hvor Orbán og hans regering har anlagt en meget hård linje.

Den omstridte premierministers parti, Fidesz, hører til i parlamentets konservative gruppe, EPP. På EPP's gruppemøde i sidste uge gentog Orbán, at Ungarn ikke har planer om at indføre lovgivning, der er i strid med EU's traktater.

/ritzau/