EU-parlamentarikere: NSA-afsløringer må få følger

Skrevet af admin

12/02/2014

Dagens topnyheder

Efter 15 lange høringer fordelt over et halvt år er Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg onsdag enedes om en skarp fordømmelse og en lang række anbefalinger i kølvandet på afsløringerne af USA's aflytningsaktivitet i Europa.

Den endelige rapport rummer blandt andet en opfordring til lande som Danmark, der gennem det såkaldte "9 øjne" program har et tæt samarbejde med USA, om at gå sin lovgivning og praksis nøje efter.

Det skal ifølge parlamentsudvalgets rapport ske "for at sikre, at de er genstand for parlamentarisk og juridisk og offentlig kontrol, at de respekterer principper for lovlighed, nødvendighed, proportionalitet, retfærdighed, oplysning og transparens".

Rapporten opfordrer også EU's medlemslande til at sikre, at hensynet til borgernes sikkerhed ikke bliver brugt som dække for indsamling af store mængder data, der intet har med sikkerhed at gøre.

Og særligt i forhold til USA er der blandt andet krav om, at EU suspenderer safe harbour aftalen, som i øjeblikket regulerer, hvordan amerikanske virksomheder kan anvende personlige oplysninger om EU-borgere.

Parlamentsudvalget truer også med, at parlamentet ikke vil godkende en kommende EU handelsaftale med USA, hvis den indeholder kapitler om databeskyttelse.

Lederen af den omfattende høringsproces, den britiske socialdemokrat Claude Moraes, erkender, at der formelt er meget snævre grænser for, hvad Europaparlamentet kan stille op i sager om efterretningsaktivitet.

Men han mener alligevel, at både det europæiske og en lang række nationale parlamenter spiller en væsentlig rolle som vagthund.

Og han håber, at hans rapport får mere effekt end for eksempel parlamentets 13 år gamle rapport om aflytningsnetværket Echelon.

- Jeg er blevet overrasket over omfanget af masseovervågningen. Alt det vi ikke vidste, den manglende ansvarsstillelse, den anakronistiske måde vi håndterer det på og ikke har fulgt med tiden.

- Det skyldes nok ofte en brøler mere end en egentlig sammensværgelse. Teknologien er bare kommet så langt. Så vi har nået et punkt, hvor vi ikke har fulgt med teknologien i forhold til, hvordan informationer bliver samlet og anvendt, siger Moraes til Ritzau.

/ritzau/