EU-Parlamentet kræver EU-lov for hormonforstyrrende stoffer

Skrevet af admin

08/06/2016

Mest læste i dag

Forskere mistænker hormonforstyrrende stoffer for at gøre skade på børns hjerner, nedsætte frugtbarheden og misdanne drenges kønsorganer.

Alligevel er der stadig ingen EU-lovgivning på området eller fælles kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Derfor lægger Europaparlamentet nu massivt pres på EU-Kommissionen.

Parlamentet har onsdag vedtaget en resolution, som kritiserer kommissionen for at nøle med at beskytte borgerne i EU mod stofferne, som findes i alt fra plast over pesticider til kosmetik.

Parlamentet mener ikke, at kommissionen lever op til sin forpligtelse til at fastlægge de videnskabelige kriterier for, hvordan man definerer hormonforstyrrende stoffer.

Medlem af Europaparlamentet for SF Magrethe Auken er glad for, at der var flertal for resolutionen i parlamentet.

- Parlamentet står nu stærkt sammen om en EU-definition på hormonforstyrrende stoffer. De skal væk fra markedet, uanset hvad det koster industrien, siger Magrethe Auken.

- Det vil derfor forhåbentlig snart være slut med at udsætte os alle sammen og ikke mindst de ufødte børn for hormonforstyrrende stoffer, siger hun.

Kommissionen skulle allerede inden udgangen af 2013 have fremlagt de videnskabelige kriterier. Men processen blev bremset af industrilobbyen, som har ført en intens kampagne for at forhindre en fælles EU-regulering.

Europaparlamentariker Christel Shaldemose (S), som også stemte for resolutionen, forudser, at der er meget arbejde forude, før der kommer regulering på området.

- Kommissionen har i højere grad lyttet til kemiindustrien end til borgernes bekymring. Og når de ikke agerer, så må de tage på sig at få kritik.

- Når kriterierne så rent faktisk bliver fremlagt, skal vi have diskussionen om, om de er stramme nok. Slagsmålet om at få reguleret området stopper ikke, bare fordi vi har nogle definitioner af, hvad hormonforstyrrende stoffer er, siger Christel Shaldemose.

Kommissionen har lovet at fremlægge kriterierne inden sommerferien.

/ritzau/