EU-Parlamentet om digital strategi: God - men ikke god nok

Skrevet af admin

19/05/2015

Dagens topnyheder

"Essentiel og ambitiøs". Det bliver EU-Kommissionens strategi til et digitalt indre marked i Europa kaldt ved en debat tirsdag ved Europaparlamentets månedlige samling i Strasbourg.

Men strategien skal blandt andet være mere konkret og gå længere, påpeger flere af de europæiske politikere.

Tyske Evelyne Gebhardt fra den socialdemokratiske gruppe glæder sig over, at kommissionen "endelig er vågnet". Men hun mener, at forslaget er alt for ukonkret.

Hun bliver bakket op af flere af sine europæiske kolleger.

- Jeg byder strategien varmt velkommen. Men vi bliver nødt til at gå længere, vi bliver nødt til at være mere specifikke, siger Sabine Verheyen fra den borgerlige gruppe, EPP.

Strategien, som kommissionen præsenterede i begyndelsen af maj, skal gennem en række lovforslag og andre initiativer blandt andet sikre mere fri og fair handel på internettet.

Kommissionen forventer, at en fuld udnyttelse af det digitale indre marked kan skabe ny vækst til en værdi af over 3000 milliarder kroner samt hundredtusinder af nye arbejdspladser.

Derudover skal det stille Europa bedre i konkurrencen med resten af verden.

Langt de fleste ved dagens debat er også enige i vigtigheden af "en digital revolution" i Europa, som svenske Anna Maria Corazza Bildt fra EPP udtrykker det.

Og flere bruger debatten til i samme omgang at påpege, at det er nødvendigt at få afskaffet roamingafgifterne, som er den pris, man betaler for at bruge sin telefon i udlandet.

Kommissionens næstformand med ansvar for det digitale indre marked, Andrus Ansip, opfordrer også i sin afsluttende bemærkning parlamentet til at presse på for at få dem afskaffet.

Parlamentet, kommissionen og medlemslandene er i øjeblikket i gang med at forhandle om en afskaffelse eller begrænsning på roamingafgifterne.

Kommissionen og parlamentet ser helst afgifterne helt afskaffet, så det, uanset om du eksempelvis er i Danmark eller på ferie i Spanien, ikke koster mere at tjekke mail.

Medlemslandene derimod lægger op til, at man kun skal kunne ringe, sms'e og surfe på internettet uden roamingafgifter i et begrænset omfang.

/ritzau/