EU-Parlamentet sætter gang i valgkamp og magtkamp

Skrevet af admin

11/02/2014

Mest læste i dag

Tirsdag er der 100 dage til, at de britiske vælgere som de første i EU går til stemmeurnerne for at vælge deres andel af 751 nye europaparlamentarikere.

Derfor benytter det nuværende EU-parlament dagen til at promovere sin opfattelse af, at det nu har fået langt større indflydelse på, hvem der bliver EU-Kommissionens næste formand.

Og dermed også på, om for eksempel statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har en chance for at efterfølge portugiseren José Manuel Barroso.

Parlamentets forfatningsudvalg prøver at få medlemslandene til at give dem ret i en magtkamp, der ventes at præge valgkampen forud for valgdagene i perioden 22. til 25. maj.

Hidtil har det været medlemslandenes ret at indstille en kandidat, som efterfølgende skulle godkendes i parlamentet.

Parlamentet henholder sig nu til en lille justering i Lissabontraktaten, der siger, at medlemslandene nu også "skal tage hensyn til" europaparlamentsvalget.

De europæiske politiske partier er ved at vælge hver deres spidskandidat, som de mener, medlemslandene skal vælge imellem.

Socialdemokraterne har valgt den tyske formand for Europaparlamentet, Martin Schulz, og de liberale i Alde har valgt belgieren Guy Verhofstadt. De konservative i EPP vælger deres kandidat i begyndelsen af marts.

Nu beder parlamentets forfatningsudvalg så medlemslandene om at gøre det helt klart, hvordan de forstår proceduren.

Samtidig sender parlamentet en opfordring til rådet om, at "så mange medlemmer som muligt" af de 28 i den kommende kommission også skal findes i EU-Parlamentet. Hidtil har det typisk været ministre fra de enkelte medlemslande.

Ifølge rapporten fra parlamentet skal den nye procedure "gøre det europæiske valg vigtigere ved at kæde vælgernes valg til Europaparlamentet mere direkte sammen med valget af kommissionsformanden".

Ingen af medlemslandenes stats- og regeringschefer har foreløbig udtrykt støtte til parlamentets opfattelse af, hvordan kommissionsformanden skal vælges.

Der er en formodning om, at flere af dem - måske også statsminister Helle Thorning-Schmidt - selv er interesserede i jobbet.

/ritzau/