EU-Parlamentet siger god for Juncker - igen

Skrevet af admin

27/11/2014

Mest læste i dag

Trods masser af knubbede ord og tre ugers politisk stormvejr mod EU's nye kommissionsformand har et stort flertal i Europaparlamentet torsdag igen givet deres opbakning til Jean-Claude Juncker og hele hans hold af kommissærer.

Et mistillidsvotum stillet af 76 parlamentarikere på højrefløjen er stemt ned.

101 stemte for at vælte hele kommissionen, 461 stemte imod, og 88 stemte blankt.

Afstemningen er en direkte reaktion på de seneste ugers afsløringer af, hvordan store multinationale selskaber har fået markante skattefordele under Junckers mange år som finans- og premierminister i Luxembourg.

Men da parlamentet ikke kan hyre og fyre enkeltmedlemmer af kommissionen, er det hele holdet af kommissærer, der har været til afstemning.

Blandt stemmerne for mistillidsdagsordenen er en enkelt dansk parlamentariker - Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Morten Messerschmidt (DF) og Jeppe Kofod (S), der har været kritiske over for Junckers rolle i Luxembourg og udtrykt tvivl om hans egnethed til jobbet, gjorde det på forhånd klart, at de ikke ville være med til at trække tæppet væk under kommissionsformanden.

Messerschmidt begrunder sit nej med, at han mener, det vil beskytte Juncker, når parlamentet stemmer uden at kende resultatet af den formelle undersøgelse af skattesagen.

Jeppe Kofod siger i en skriftlig kommentar til resultatet, at afstemningen var "både useriøs og udemokratisk".

- Vi skal have en uvildig undersøgelse af Luxleaks og alle de andre sager om skattefusk i EU-landene (...). Før der foreligger et resultat af en sådan undersøgelse, kan vi selvfølgelig ikke dømme Juncker og vælte kommissionen på baggrund af en mistanke.

- Det vil være at skyde os selv i foden med en kanon, hvis vi vælter kommissionen. I stedet skal vi arbejde for nye regler, så skattely og skattefusk én gang for alle stoppes, siger Kofod.

De parlamentarikere, der stemte imod Juncker, skal især findes i EFDD-gruppen med britiske Ukip og Femstjernebevægelsen fra Italien samt uden for de formelle grupper, hvor franske Marine Le Pen har været bannerfører.

Da parlamentet godkendte hele kommissionen i oktober, skete det med stemmetallene 423 for og 209 imod.

/ritzau/