EU-Parlamentet støtter omstridt flygtningeplan

Europaparlamentet har torsdag stemt for EU-Kommissionens forslag om at fordele yderligere 120.000 flygtninge blandt medlemslandene.

Parlamentet stemte ja til planen med 370 stemmer for og 134 imod, mens 52 undlod at stemme.

Flygtningene skal fordeles fra Italien, Grækenland og Ungarn til andre medlemslande. I alt vil kommissionen fordele 160.000 mennesker.

Allerede i juni traf stats- og regeringscheferne principbeslutning om at fordele 40.000 gennem en frivillig ordning. Af dem er det indtil videre dog kun lykkedes at få fordelt godt 32.000.

Flere lande med Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet i spidsen er stadig imod kommissionsformand Jean-Claude Junckers nye og mere omfattende forslag om at fordele ekstra 120.000 flygtninge.

Juncker vil gerne have en obligatorisk kvotefordeling, som får flere lande til at se rødt.

På et ekstraordinært justits- og indenrigsministermøde mandag i Bruxelles om den forværrede flygtningesituation lykkedes det ikke at nå enighed om det ekstra antal flygtninge. Ministrene skal derfor mødes igen i næste uge.

Det var på grund af den manglende enighed på mødet, at parlamentsformand Martin Schulz onsdag besluttede at indkalde til den ekstraordinære afstemning torsdag.

Og europaparlamentarikerne lægger med dagens afstemning ekstra pres på ministrene.

- Vi er meget taknemmelige for, at Europaparlamentet forstår, hvor presserende denne sag er, sagde EU-Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans, ifølge nyhedsbureauet AFP før afstemningen.

Flygtningesituationen i Europa har været en af de helt store dagsordener i EU siden foråret.

Siden en kvoteordning kom på bordet har den danske regering flere gange afvist at deltage i fordelingen af først de 40.000 og siden de i alt 160.000 flygtninge.

Men torsdag er meldingen en anden. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fortæller på et pressemøde i Statsministeriet, at regeringen er klar til frivilligt at tage imod 1000 flygtninge fra EU-puljen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er torsdag i Bruxelles for at drøfte situationen med Juncker og EU-præsident Donald Tusk.

/ritzau/

Dagens Gossip