EU-Parlamentet: Svensk model for prostitution er bedst

Skrevet af admin

26/02/2014

Dagens topnyheder

EU-Parlamentet kommer onsdag med en anbefaling til medlemslandene om at gå i svenskernes fodspor på vejen væk fra prostitution. I Sverige er det forbudt at købe sex.

På EU-sprog kaldes anbefalingen for en initiativbetænkning, og den er ikke bindende for medlemslandene.

Der stod oprindeligt i betænkningen, at parlamentet vil anbefale medlemsstaterne at kriminalisere sexkøb.

Den sætning blev imidlertid taget ud ved afstemningen i parlamentet onsdag, da flere af parlamentarikerne var imod. Især tyskerne var utilfredse, siger det danske medlem af parlamentet, Britta Thomsen (S).

- Nu står der, at den svenske model er den bedste. I Sverige er det ulovligt at købe sex, men ikke ulovligt at sælge det. Så indirekte anbefaler vi stadigvæk at kriminalisere sexkøberne ved at anbefale den svenske model, siger Britta Thomsen.

Hun er Socialdemokraternes ligestillingsordfører i parlamentet.

Betænkningen skal hjælpe EU-landene med at komme problemet med handlede kvinder og manglende ligestilling mellem kønnene til livs.

Britta Thomsen er tilfreds med flertallet for betænkningen i parlamentet, selvom den kontroversielle sætning om at kriminalisere køberen blev slettet.

- Vi forventer, at EU-Kommissionen nu vil forholde sig til det betænkningen og foreslå, at det skal være strafbart at købe sex, siger hun.

Sverige forbød køb af sex og afkriminaliserede de prostituerede i 1999. Ifølge betænkningen var virkningen dramatisk. Andelen af Sveriges befolkning, som er prostitueret, er en tiendedel af, hvad den er i Danmark, hvor det er lovligt at købe sex.

Det svenske politi har ifølge betænkningen bekræftet, at Sveriges model har haft en afskrækkende virkning på menneskehandel og seksuel udnyttelse.

Britta Thomsen håber, at Danmark vil gå samme vej som svenskerne.

- Både Norge og Island har også slået fast, at kriminalisering af sexkøbere er en del af løsningen, og Finland er på vej med det samme. Jeg synes også, at det skal være forbudt at købe kvinder til sex i Danmark, siger hun.

/ritzau/