EU-Parlamentet udskyder afstemning om handelsaftale

EU-Parlamentet skulle onsdag have stemt om sine anbefalinger til en frihandelsaftale med USA.

Men parlamentsformand Martin Schulz har tirsdag besluttet at udskyde afstemningen om den historiske aftale, TTIP, der kaldes verdens største frihandelsaftale.

Forklaringen lyder, at der er flere end 200 ændringsforslag og forespørgsler til opdelte og separate afstemninger til den tekst, der skulle stemmes om.

Ifølge reglerne kan parlamentsformanden vælge at udskyde afstemningen, når der er så mange forslag.

Fra andre sider lyder det, at årsagen er politisk splittelse i nogle af grupperne og risiko for, at parlamentet ikke kan få vedtaget nogen anbefalinger til forhandlingerne.

EU-parlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K) fra den konservative gruppe, EPP, er en af dem, der siger, at årsagen er politisk.

- Der er splittelse i den socialdemokratiske gruppe (S&D, red.) på denne sag, siger han med henvisning til et af de store stridspunkter i forhandlingerne, investeringsbeskyttelse og det omstridte ISDS-system.

ISDS er et system til at løse uenigheder mellem stater og virksomheder.

Det er kun knap en uge siden, at er flertal i handelsudvalget stemte for, at parlamentet skal anbefale kommissionen at tage et reformeret ISDS-system med i de videre forhandlinger med USA.

Men ifølge Bendt Bendtsen viste det sig, at ordføreren på anbefalingerne, Bernd Lange, som er fra S&D, ikke havde opbakning til det indgåede kompromis fra sin gruppe.

Den socialdemokratiske parlamentariker Jeppe Kofod (S&D) afviser splittelse i sin gruppe.

Når EU-Kommissionen har forhandlet en aftale på plads med USA, kan parlamentet nemlig kun sige ja eller nej til aftalen. Der kan ikke stilles nogen ændringsforslag.

Anbefalingerne til en frihandelsaftale, skal nu tilbage i parlamentets handelsudvalg.

Debatten om TTIP onsdag formiddag kommer stadig til at finde sted.

/ritzau/

Dagens Gossip