EU-politiker: Skandale vi ikke kan stole på hvad vi køber

Mange tusinde forbrugere i flere europæiske lande har købt lasagne og andre færdigretter i den tro, at de fik oksekød med hjem.

Det viste sig i stedet at være hest, og i dag kom det frem at også danske kæder som Bilka og Kvickly har haft produkter i køledisken, der muligvis har indeholdt hest.

- Det er for galt - ja, jeg vil kalde det en skandale - at forbrugerne ikke kan stole på ingredienserne i lasagnen, pastaen og andre madvarer, lyder det i dag fra Christel Schaldemose, der sidder i Europa-parlamentet for Socialdemokraterne.

Forleden havde EU-parlamentets Fødevareudvalg indkaldt EU-Kommissionen til samråd om skandalen, men Christel Schaldemose mener ikke Kommissionen tager sagen alvorligt nok. Reglerne er gode nok, hestekødet uskadeligt og omfanget af sager beskedent, lød det.

- Jeg er meget skuffet over det svar. Og vi har et gevaldigt problem, hvis Kommissionen ikke handler - vi risikerer jo, at de europæiske forbrugere mister tilliden til det indre marked.

- Efter min mening skal vi stille krav til producenter som Findus og supermarkeder som Lidl om, at de skal sikre sig, at deres produkter er, hvad de giver sig ud for. Vi skal stramme op på mærkningen og give bøder, hvis reglerne ikke bliver overholdt. I Danmark eksporterer vi mange fødevarer, og det er yderst vigtigt, at andre landes forbrugere kan stole på vores produkter. Ellers koster det arbejdspladser. Manglende tillid vil nemlig føre til, at englænderne, spanierne og andre europæere kun vil købe produkter fra deres eget land.

- Jeg vil ikke finde mig i den ligegyldighed, som EU-Kommissionen udviser. Derfor er nogle af mine kolleger i Europa-Parlamentet og jeg ved at samle opbakning til at presse Kommissionen til at gøre mere. Du, jeg og alle andre forbrugere har ret til at vide, hvad vi spiser, mener Christel Schaldemose.

Hvad mener du? Har du mistet tilliden til hvad du køber?

Dagens Gossip