EU-politikere: Tyrkiet har fået mere magt

Tyrkiet har fået mere magt over Europa på grund af flygtningekrisen, men det er de europæiske stater helt selv ude om.

Sådan lyder det fra flere sider i en debat i Europaparlamentet torsdag om den aftale, EU og Tyrkiet nåede frem til på topmødet i midten af marts.

Tyrkiet gik med til at tage imod afviste asylansøgere fra Grækenland, mod at EU genhuser op til 72.000 syrere fra lejre i Tyrkiet. Samtidig lovede EU at støtte Tyrkiet økonomisk og sætte fart på visumfrihed til tyrkiske rejsende i Europa.

- Vi kunne have løst det her selv, hvis EU’s medlemslande var gået med til at modtage flygtninge efter Kommissionens plan, men det gjorde de ikke, siger Gianni Pittella fra den socialdemokratiske gruppe.

- Det er en skrøbelig aftale, og det er nemt at kritisere Tyrkiet, men vi er enige i, at det er et direkte resultat af de europæiske regeringers manglende evne eller politiske vilje til at finde en løsning, istemmer Sophie in’t Veld fra den liberale gruppe.

Mange af parlamentarikerne har dog fortsat store anker ved det tætte samarbejde med Tyrkiet.

- Indtil videre har Tyrkiet ikke været en pålidelig strategisk partner. Det lever ikke op til sine aftaler, og er ikke troværdig, siger Elissavet Vozemberg-Vrionidi fra det borgerlige EPP.

Tyrkiets meritter inden for respekt for menneskerettigheder, pressefrihed og ytringsfrihed blev især udsat for kritik, men EU-landenes egen indsats blev heller ikke skånet.

- Det virker ikke som, at Europa fungerer. Vi skubber ansvaret til Tyrkiet og Grækenland, og vi svigter mennesker, der flygter fra krig og forfølgelse, siger Ska Keller fra De Grønne.

På EU-Kommissionens vegne forsvarer næstformand Frans Timmermans, at aftalen trods alt har givet resultater.

- Folk drukner ikke længere i havet. Det skal man huske. Der er meget at forbedre og lang vej igen. Men lad os anerkende, at vi har begrænset menneskelige lidelser gennem en fælles indsats med Tyrkiet, siger Frans Timmermans.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip