EU-præsident får mandat til at forhandle med Tyrkiet

Skrevet af admin

18/03/2016

Mest læste i dag

EU-landene har på topmødet i Bruxelles givet EU-præsident Donald Tusk et mandat til at forhandle en flygtninge- og migrationsaftale med Tyrkiet, siger en EU-diplomat.

Fredag morgen ventes EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formentlig også premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab at holde møde i Bruxelles med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu.

- Vi er midt i forhandlingerne. Lederne har gennemgået udspillet til en aftale med Tyrkiet, og de har udstyret Tusk, Juncker og Rutte med et mandat, siger EU-diplomaten.

- Tusk ved nu, hvor medlemslandene har deres røde linjer, der ikke må overskrides, og hvor der er vigtige positioner, der skal fastholdes i forhandlingerne med den tyrkiske side, siger han.

På mødet fredag morgen vil EU-forhandlerne fremlægge EU's bud på aftalen for Davutuglu.

Den tyrkiske premierminister deltager i EU-topmødet senere fredag, hvor målet er at nå til enighed med Tyrkiet om en omfattende aftale, hvor Tyrkiet tager alle flygtninge og migranter retur fra græske øer.

For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

EU skal også betale flere penge til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet og fremrykke visumfri adgang for tyrkere til EU. Desuden har Tyrkiet ønsket mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

/ritzau/