EU-præsident kalder menneskesmuglere for "mordere"

EU's præsident, Donald Tusk, opfordrer til en øget indsats for at få anholdt og retsforfulgt, hvad han kalder "mordere" blandt menneskesmuglere, fordi de er direkte ansvarlige for tusindvis af menneskers død.

- Måske er det noget af det vigtige, som bør ske i dag, siger Tusk, der tirsdag var på besøg i Jerusalem, hvor han mødtes med Israels præsident, Reuven Rivlin.

- I denne dramatiske krise må vi forstå de store sammenhænge. Det handler om økonomi. Det handler om sikkerhed - og ikke kun sikkerheden ved Europas grænser, men om situationen i nogle lande i vores region, siger Tusk.

I Bruxelles siger EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, samtidig, at EU må handle for at lette lidelserne hos migranterne, og at det samtidig må bruge den kæmpemæssige kapacitet i det europæiske samarbejde - diplomatisk, økonomisk og moralsk - til at tackle alle de spørgsmål, der knytter sig til den manglende sikkerhed i Mellemøsten.

Hun opfordrer til en massiv opbakning til EU-Kommissionen og siger, at denne støtte må styrkes ved erkendelsen af, at der kun er få nye elementer i flygtningekrisen.

- For 80 år siden flygtede det jødiske folk og mange andre fra et regime, som brød alle moralske grænser. Mange af dem, der flygtede dengang, og i andre europæiske kriser siden, blev mødt med den samme forvirrede uetiske uredelighed, som dem, der nu flygter fra Syrien, hedder det i en erklæring fra den irske EU-ombudsmand som tilføjer:

- Lignende spørgsmål omkring fremmedhad, fornægtelse og politisk kortsigtethed præger flygtningekrisen i 2015 - ligesom i 1930'erne. Men det, som adskiller EU i 2015 fra Europa i 1930'erne, er vores fælles indstilling til det enkelte menneskes rettigheder.

EU-ombudsmanden pointerer, at EU blev dannet for at stoppe krig i Europa, og at den solidaritet, det er bygget på, må mobiliseres igen "med mod og politisk lederskab, som ser længere frem end til de næste parlamentsvalg."

/ritzau/AFP

Dagens Gossip