EU-præsident: Krisetopmøde hvis flygtninge splitter EU

EU-præsidenten Donald Tusk vil hasteindkalde medlemslandenes stats- og regeringschefer til et krisetopmøde senere på måneden, hvis flygtningekrisen bliver ved med at splitte de 28 EU-lande.

Donald Tusk skriver på Twitter, at han vil se fremskridt på et ekstraordinært justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles på mandag - ellers må EU-lederne selv til Bruxelles og forsøge at løse problemerne.

- Hvis der ikke er konkrete tegn på solidaritet og sammenhold blandt justits- og indenrigsministrene på mandag, vil jeg indkalde til et ekstra topmøde om flygtningekrisen i september, skriver Donald Tusk i sit tweet.

EU-præsidenten fornemmer dog, at EU-landene er kommet tættere på en løsning i krisen, der er udløst af, at der alene i år er kommet 500.000 flygtninge og migranter til Europa.

- Efter kontakter med medlemslandene de seneste dage nærer jeg i dag større håb om, at vi er tættere på en løsning baseret på enighed og ægte solidaritet, skriver Tusk i et andet tweet.

Meldingen fra EU-præsidenten, der leder slagets gang på topmøderne, kommer umiddelbart efter, at flere central- og østeuropæiske lande igen har afvist tvungne EU-kvoter til fordeling af flygtninge imellem medlemslandene.

På et møde fredag i Prag med udenrigsministrene fra de fire såkaldte Visegrad-lande - Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn - har den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, således forgæves appelleret til landene om at gå med til en "retfærdig mekanisme til fordeling af migranter".

Finland vil ifølge indenrigsminister Petteri Orpo, der deltager i mødet på mandag, frivilligt tage sin EU-kvote på 2398 flygtninge, sådan som EU-Kommissionen har foreslået. Men også Finland afviser en tvungen kvoteordning.

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, lancerede i sin State of the Union-tale i onsdags en plan for et obligatorisk kvotesystem til fordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem medlemslandene over de kommende to år.

Samtidig foreslog han også et permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.

EU's justits- og indenrigsministre ventes på mødet på mandag at træffe den formelle beslutning om at fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, selv om de stadig mangler at fordele næsten 8000 for at nå i mål.

I onsdags lagde Juncker så ekstra 120.000 flygtninge på bordet til fordeling, og det antal vil det luxembourgske EU-formandskab forsøge at nærme sig en politisk enighed om på mødet.

Danmark har forbehold på udlændingeområdet og vil ikke tage imod nogle af de 160.000 flygtninge, som skal fordeles.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip