EU-præsident Tusk fordømmer bombeangreb i Belgien

Skrevet af admin

22/03/2016

Dagens topnyheder

To bombeangreb tirsdag morgen i den belgiske hovedstad, Bruxelles, møder skarp international fordømmelse. Mindst 26 frygtes omkommet.

EU-præsident Donald Tusk fordømmer på det skarpeste "terrorangrebet" i byen, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg er rystet over bombeangrebene til morgen i Zaventem-lufthavn og EU-kvarteret i Bruxelles, som har kostet mange uskyldige mennesker livet og kvæstet mange andre, siger Tusk i en erklæring og tilføjer:

- Disse angreb er udtryk for et nyt lavpunkt blandt terroristerne, som spreder had og vold.

Også EU's udenrigschef Federica Mogherini reagerer på angrebet.

– Det er en overordentlig trist dag for Europa, siger hun.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har også reageret på det "afskyelige angreb i BRX":

- Mine tanker går til de ramte og deres pårørende. Vi står sammen med Belgien, skriver han på Twitter.

Løkke udtrykker sig også på engelsk på Twitter, og oversat skriver han blandt andet dette om "terroristerne":

- Lad os jage dem ned og forblive forenet i vores kamp for europæiske værdier.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kalder ifølge nyhedsbureauet TT begivenhederne i Bruxelles for et angreb på det demokratiske Europa. I en skriftlig erklæring til TT, siger den svenske statsminister:

- Bruxelles er ramt af en terrorhandling, og selv om omfanget endnu ikke er klarlagt, så er der oplysninger om dræbte og sårede. Det er et angreb mod det demokratiske Europa. Vi vil aldrig acceptere, at terrorister angriber vores åbne samfund.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har kondoleret til kong Philippe og det belgiske folk efter terrorangrebet tirsdag i Bruxelles. Putins talsmand Dmitrij Peskov siger ifølge nyhedsbureauet Tass, at præsidenten fordømmer de barbariske forbrydelser.

- Præsidenten bekræfter russernes fulde solidaritet i disse for belgierne vanskelige timer, siger Peskov.

Spaniens udenrigsminister, José Manuel Garcia-Margallo, giver ekstremistbevægelsen Islamisk Stat skylden for angrebene i Bruxelles:

- Det handler om en koordineret aktion flere steder i byen. Denne terror er som en kræftknude, der spreder sig til hele verden, siger Garcia-Margallo til radiostationen Cadena Cope og uddyber:

- Denne gruppe har ikke brug for lang forberedelse. Det er tilstrækkeligt med en ordre, og så slår de til, siger han i sin omtale af organisationens terrorceller, der hurtigt kan aktiveres.

Den tyske justitsminister, Heiko Maas, kommenterer også bombeangrebene tirsdag i Belgien:

- Det er en sort dag for Europa. Denne afskyelige handling berører os alle. Vi står sammen med #Bruessel og belgierne, skriver SPD-politikeren Maas på tysk og engelsk på Twitter.

/ritzau/