EU-præsidenten holder topmødepause i jagt på kompromis

EU-præsidenten Donald Tusk, der styrer slagets gang på eurotopmødet, har midlertidigt afbrudt mødet for at give tid til bilaterale samtaler i jagten på et kompromis.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, skal under pausen holde møde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, siger en græsk regeringskilde.

Eurotopmødet i Bruxelles - det andet topmøde om den græske krise på mindre end en uge - skal beslutte, om der kan indledes forhandlinger om en helt ny støtteordning for Grækenland.

Tidligere på søndagen afsluttede eurogruppen, der består af de 19 eurolandes finansministre, et møde uden at nå til enighed om at anbefale nye forhandlinger.

Finansministrene har dog udarbejdet et fire sider langt dokument, der meget præcist udpensler de krav, som Grækenland skal opfylde for at kvalificere sig til forhandlinger om en ny støtteordning.

Dokumentet indeholder en række parenteser, hvor finansministrene sparker deres uenigheder videre til eurotopmødet, som søndag aften skal forsøge at udfylde de svære huller i dokumentet.

Men finansministrene er blandt andet enige om at kræve, at Grækenland inden på onsdag 15. juli skal vedtage nye reformer og ny lovgivning, før der kan indledes forhandlinger om en helt ny støtteordning for det kriseramte land.

Donald Tusk har på forhånd sagt, at eurotopmødet varer, indtil der er enighed om Grækenland.

Angela Merkel sagde ved ankomsten til eurotopmødet, at hun ikke går efter enighed for enhver pris.

- Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, sagde Merkel.

Europtopmødet er senere søndag aften genoptaget, men en talsmand for Donald Tusk forventer flere pauser undervejs for at give tid til nye bilaterale forhandlinger, der kan afklare, om der er grundlag for en aftale.

/ritzau/

Dagens Gossip