EU-præsidenten lover udkast til britisk aftale tirsdag

Skrevet af admin

01/02/2016

Dagens topnyheder

EU-præsident Donald Tusk vil præsentere et udkast til en "ny aftale" med Storbritannien tirsdag ved middagstid, skriver præsidenten mandag aften på Twitter.

Forhandlingerne med den britiske regering, som kræver flere omfattende ændringer af samarbejdet, er skredet frem det seneste døgn.

Men der er fortsat flere uløste problemer, skriver Donald Tusk.

Den britiske premierminister, David Cameron, har lovet briterne reformer af EU-samarbejdet.

Det er nødvendigt, har han sagt, hvis han skal forhindre, at de britiske vælgere stemmer nej til fortsat medlemskab af EU ved en folkeafstemning.

Cameron har lovet, at briterne skal stemme om EU-medlemskabet inden udgangen af 2017.

Den britiske regering vil blandt andet have lov til at bryde et af EU's grundprincipper om, at unionens borgere kan flytte til andre EU-lande og få velfærdsydelser der.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kom fredag Cameron i møde på netop det punkt. Han tilbød en fireårig nødbremse på velfærdsydelser til migranter fra andre EU-lande.

Nødbremsen kan trækkes af Storbritannien eller andre EU-lande, hvis deres velfærdssystemer er under ekstraordinært pres, og hvis ellers de andre EU-lande siger god for det.

Men "intet er aftalt, før alt er aftalt", slår EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, fast med en velkendt EU-kliché.

- Det er ikke nok, at EU-Kommissionen og advokaterne i EU's ministerråd er enige, siger Schinas.

Ved forhandlingsbordet sidder blandt andre generalsekretær for EU's ministerråd, Jeppe-Tranholm Mikkelsen, som tidligere har været EU-ambassadør for Danmark.

En meningsmåling offentliggjort i lørdags i den borgerlige avis Daily Mail viste, at 54 procent af de britiske vælgere ville stemme ja, hvis de skulle stemme nu. 36 procent ville stemme nej, mens 10 procent er i tvivl.

Lørdagens måling står i skarp kontrast til en måling fra analyseinstituttet ORB fra begyndelsen af januar, hvor 43 procent sagde nej og 36 procent sagde ja.

/ritzau/AFP