EU-præsidenten til lederne: Ryst op med flere penge

EU-landene må leve op til deres løfter og ryste op med flere penge til støtte for flygtninge og FN's arbejde i Syriens nabolande, hvor millioner af syriske flygtninge opholder sig i dag.

Det er budskabet fra EU-præsidenten, Donald Tusk, inden han senere torsdag tager imod stats- og regeringscheferne, der samles til topmøde i Bruxelles.

- Vi må omdanne ord til handling, når det gælder økonomisk støtte til regionen, siger Donald Tusk på et pressemøde i Bruxelles.

Han siger, at EU-landene foreløbig ikke har leveret på alle deres løfter om penge til FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR), FN's fødevareprogram (WFP) og EU's fond til støtte for regionen.

- Vi kan og må gøre det bedre, siger Tusk, som vil gentage sit budskab på selve EU-topmødet.

EU's stats- og regeringschefer holdt ekstraordinært topmøde 23. september, hvor de lovede, at de inden torsdagens nye topmøde ville give mindst en ekstra milliard euro (7,5 milliarder kroner) til at afhjælpe flygtninges akutte behov i nærområderne.

De lovede også at støtte Libanon, Jordan, Tyrkiet og andre lande i at håndtere den syriske flygtningekrise, herunder med en væsentlig forøgelse af midlerne i EU's støttefond, der hjælper ofrene for den syriske krise.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er kommet med samme advarsel til EU-landene.

Juncker siger, at EU-Kommissionen har gjort som lovet og allerede besluttet at give flere penge til at håndtere flygtningekrisen.

- Vi har set konkrete resultater, men medlemslandene må stadig gøre mere. De fine ord må følges op af konkret handling derhjemme, lyder opfordringen fra EU-Kommissionens formand.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger torsdag, at regeringen - ud af en allerede offentliggjort særbevilling på i alt 750 millioner kroner - vil afsætte 75 millioner kroner til EU's regionale fond til støtte for syriske flygtninge og lokalsamfund i nærområderne, herunder Jordan, Libanon og Tyrkiet.

I forvejen har Folketingets finansudvalg for to uger siden godkendt at bruge 250 millioner kroner på FN's fødevareprogram og danske ngo'ers arbejde med at afhjælpe nød og skabe bedre muligheder for flygtninge i og omkring Syrien.

/ritzau/

Dagens Gossip