EU-prognose: Dansk økonomi på vej ud af dødvande

Skrevet af admin

05/11/2013

Mest læste i dag

Den danske økonomi er ved at vende rundt efter tre års stilstand. Sådan lyder analysen fra EU-Kommissionen i den økonomiske efterårsprognose, der bliver offentliggjort tirsdag i Bruxelles.

Mens kommissionen forudser en vækst i det danske bruttonationalprodukt på bare 0,3 procent i år, er tallet 1,7 procent for næste år og 1,8 procent for 2015.

Det er mere muntre toner og bedre tal end sidste år, hvor kommissionen i en halvsløj prognose efterlyste et større privatforbrug og pegede på en række usikkerhedsmomenter, blandt andet på de danske eksportmarkeder.

Mens det ser godt ud for forbrugernes og virksomhedernes økonomi forventer kommissionen dog et større offentligt underskud.

I år og næste år lyder prognosen på et underskud på 1,7 procent, men i 2015 spås underskuddet at vokse til 2,7.

Det større underskud i 2015 skyldes blandt andet, at statskassen til den tid ikke længere får fordel af de fremrykkede ekstra skatteindtægter fra kapitalpension.

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig over den generelt gode karakterbog og vurderer, at prognosen for EU som helhed "understøtter det stemningsskifte, vi har oplevet i dansk økonomi".

- Krisen har været dyb i EU, og arbejdsløshedskurven er desværre ikke knækket endnu.

- Derfor kan vi godt ranke ryggen i Danmark, fordi ledigheden de seneste år har været stabil i Danmark, siger Corydon i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han tilskriver til dels de gode danske tal regeringens fokus på at øge investeringerne i det offentlige.

Kommissionen nævner specifikt de gode effekter af regeringens kickstart for offentlige investeringer og ser frem til nye tiltag på feltet til næste år.

De generelt bedre udsigter i år skyldes ifølge kommissionens analyse især, at de danske forbrugere ser lysere på tingene, heriblandt på beskæftigelsessituationen, og derfor tør bruge flere penge.

Men også at forbrugerne takket være sidste års skattereform, lavere renter og faldende inflation faktisk har flere penge til rådighed.

Kommissionen vurderer også, at danske virksomheder får mere gang i eksporten, dels på grund af stigende efterspørgsel, og dels fordi de danske lønninger ikke længere hæmmer eksporten så meget, som det har været tilfældet de seneste 10 år.

Særligt om dansk erhvervsliv siger kommissionen, at de pauvre investeringer siden begyndelsen af den finansielle krise ser ud til at få et løft i sidste halvdel af 2013 takket være skattefordele, regeringens vækstpakke og øget efterspørgsel i udlandet.

På den baggrund tror EU-eksperterne også på gode udsigter for dansk beskæftigelse.

En af de ret få risikofaktorer, analysen peger på, er den høje private gæld, som gør dansk økonomi særligt sårbar over for pludselige rentestigninger.

/ritzau/