EU-regler truer Løkkes værn mod hadprædikanter

Skrevet af admin

04/04/2016

Mest læste i dag

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag præsenterede regeringens forslag til bekæmpelse af hadprædikanter, fremhævede han en britisk model med indrejseforbud for uønskede udlændinge.

Men et forbud mod indrejse kan vise sig at være i strid med Schengen-reglerne, som Danmark i modsætning til Storbritannien er underlagt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge et internt regeringsnotat forudsætter det britiske indrejseforbud ifølge Jyllands-Posten permanent grænsekontrol af "alle personer, der ind- og udrejser", hvis det skal have effekt.

Og permanent grænsekontrol er i dag ikke tilladt ifølge de Schengen-regler, som Danmark har tiltrådt.

- I praksis vil det ikke være muligt at gennemføre den britiske ordning, når Danmark i realiteten ikke ved, hvem der krydser vores grænser, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, ekspert i EU-ret og adjunkt ved Syddansk Universitet.

Han understreger desuden, at et statsborgerskab i et EU-land og dermed et såkaldt unionsborgerskab vil sætte et dansk indrejseforbud ud af kraft.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) anerkender, at regeringen endnu ikke har juraen for en dansk model på plads:

- Vi har ikke fastlagt kriterierne for en dansk liste eller løst alle de juridiske problemer, der er, siger hun.

I Storbritannien kan personer, der antages at ville udføre "uacceptabel adfærd", ende på en liste og nægtes indrejse.

Det kan være, hvis de fremmer had, der kan føre til vold. Eller ansporer til terror og kriminelle handlinger.

På samme måde kan de britiske myndigheder eller den ansvarlige minister suverænt bestemme at udelukke personer, der menes at ville kunne forstyrre den offentlige orden.

/ritzau/