EU-regler underminerer danske dagpenge

Som det er i dag, skal EU-borgere arbejde mindst tre måneder i Danmark for at kunne modtage danske dagpenge. Men det krav er en dansk særregel, som ifølge Ugebrevet A4s oplysninger er i strid med EU-reglerne. EU-Kommissionen vil derfor afskaffe den danske særregel, som vil betyde, at polakker, rumænere og andre borgere fra EU-lande vil få nemmere adgang til danske dagpenge.

Men hvis flere EU-borgere i fremtiden, end tilfældet er i dag, benytter sig af muligheden for at få dagpenge i Danmark, kan det blive en bombe unde hele systemet. Det vurderer, Verner Sand Kirk, der er direktør for arbejdsløshedskassernes brancheorganisation AK-Samvirke, over for Ugebrevet A4.

»Hvis der kommer mange udlændinge, der vil hæve dagpenge i Danmark, vil der selvfølgelig komme et pres på de danske dagpenge i nedadgående retning. Nogle vil bruge de mange udlændinge på dagpenge til at hævde, at de danske dagpenge er alt for generøse,« siger Verner Sand Kirk og tilføjer:

»Hvis de mest fundamentalistiske fortalere for arbejdskraftens frie bevægelighed får deres vilje, så kommer vi under et voldsomt pres fra EU.«Set i lyset af arbejdsløshedsydelsen i de østeuropæiske lande, vil en polak eller en rumæner kunne trække ti gange så meget i dagpenge i Danmark, end hvad de ville modtage i deres respektive hjemlande.

Hvis EU-Kommissionens krav bliver en realitet, vil det desuden betyde, at dagpengesatsen må sænkes til et betragteligt lavere niveau end de nuværende 17.300 kroner om måneden.

Ellen Trane Nørby (V), som er politisk ordfører og spidskandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, mener, at det er at stikke blår i øjnene på de danske skatteborgere, som bidrager til velfærdssamfundet.

»Hvis vi som skatteborgere skal se et formål med at bidrage til velfærdssamfundet, så er det jo, fordi vi ved, at der er en sammenhæng mellem vores skat og goderne. Når man får børn, er der en hjælpende hånd. Når man bliver syg, får man hjælp og så videre. Hele den forudsætning for velfærdsstaten ryger sig en tur, hvis man kan komme her som udlænding og få del i stort set alle goderne fra første dag uden at have betalt en øre i skat,« siger Ellen Trane Nørby til Ugebrevet A4.

EU-Kommissionen er i øjeblikket ved at granske den danske særregel om, at udlændinge skal have arbejdet i Danmark mindst tre måneder for at kunne få danske dagpenge.

Dagens Gossip