EU sætter aldersgrænsen for Facebook og Instagram til 16 år

Skrevet af admin

16/12/2015

Mest læste i dag

Efter knap fire års forhandlinger er EU's institutioner blevet enige om regler for bedre databeskyttelse, når borgerne bruger internettet.

Reglerne sætter blandt andet en aldersgrænse for, hvornår børn og unge må tilmelde sig sociale medier såsom Facebook, Instagram og Snapchat til 16 år. Reglerne lader dog medlemslandene sætte aldersgrænsen til 13 år, såfremt de ønsker det.

Repræsentanter fra EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og medlemslandene blev enige om et kompromis, som giver borgerne mere kontrol over egne data og erstatter de to årtier gamle regler på området.

- Med solide fælles standarder for databeskyttelse, kan folk være sikre på, at de har kontrol over deres personlige oplysninger, siger Andrus Ansip, EU-Kommissionens næstformand.

Brugerne får bedre adgang til personlige data, mulighed for at overføre data nemmere, ret til at vide, hvis man er blevet hacket og endelig den omstridte ret til at blive glemt.

De nye regler ventes at træde i kraft i 2018.

Dermed vil alle 28 medlemslande operere under de samme regler for første gang, hvilket ventes at skærpe datasikkerheden i hele EU.

Reglerne gælder ikke kun for EU-virksomheder, men også amerikanske. Lever en virksomhed ikke op til reglerne, kan det medføre store bøder.

Det tvinger internetselskaber som Google og Facebook til at leve op til reglerne og at skræddersy deres produkt til bedre databeskyttelse.

Har en bruger en sag mod de sociale medier i et andet EU-land, kan brugeren ifølge reglerne tage sagen op i sit hjemland.

Det har ikke været muligt tidligere og er blandet andet grunden til, at østrigske Max Schrems førte retssagen mod Facebook i Irland i sagen om brug af data.

Reglerne sikrer også bedre beskyttelse, hvis politiet skal håndtere et offers, vidners eller en mistænkts personlige data.

De nuværende regler har eksisteret siden 1995.

Efter de årelange forhandlinger er de største knaster barberet væk, men endnu mangler den formelle godkendelse af medlemslandene og EU-Parlamentet, som ventes i begyndelsen af 2016.

/ritzau/