EU sætter kæp i hjulet for skandalelæger

Hvis en læge, en sygeplejerske eller en farmaceut er dømt i hjemlandet, kan han eller hun flytte til et andet EU-land og fortsætte sit virke.

Det holder ikke, lyder det fra EU-Parlamentet, der onsdag har stemt for at udvide reglerne for automatisk godkendte professioner med et elektronisk erhvervspas.

Med det nye erhvervspas skal det gøres lettere for en række forskellige jobgrupper at få anerkendt erhvervskvalifikationerne i hele EU.

I EU er der i dag syv erhverv, der automatisk anerkendes på tværs af EU-grænser med en autorisation fra et EU-land.

Det drejer sig om læge, tandlæge, farmaceut, sygeplejerske, jordemor, dyrlæge og arkitekt.

Med passet udvides muligheden for at kontrollere, om eksempelvis en læge eller farmaceut har særlige, arbejdsrelaterede disciplinærsager eller domme i hjemlandet - og dermed forhindre, at vedkommende fortsætter sit virke i et andet EU-land.

Samtidig sikrer de nye regler, at praktikophold skal være lettere at få godkendt som erhvervserfaring.

- Indførelsen af et europæisk erhvervspas og anerkendelse af praktikophold som en del af den erhvervsfaglige erfaring vil i høj grad fremme mobilitet og europæernes sikkerhed, siger parlamentets ordfører for forslaget, Bernadette Vergnaud.

Det europæiske erhvervspas skal desuden kunne skaffes på forhånd i hjemlandet, så en dansk dyrlæge, der ønsker at arbejde i Frankrig, ikke behøver gå igennem ansøgningsprocessen i Frankrig.

EU-systemet er sideløbende og uafhængigt ved at undersøge, om der er nogle af de cirka 800 professioner, der kræver særlige autorisationer, som er reguleret for stramt.

Onsdagens afstemning i EU-Parlamentet sender forslaget til godkendelse hos medlemslandene, hvorefter det bliver til lov.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip