EU sender formel advarsel til Polen i strid om retsstaten

EU-Kommissionen har onsdag sendt en formel skriftlig advarsel til Polen om at rette op på de problemer, som landet ifølge kommissionen har med at overholde retsstatens principper.

- Retsstaten er et af fundamenterne under Den Europæiske Union, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

Han siger, at EU-Kommissionens udtalelse er en bedømmelse af, hvad der står på spil, og at EU-Kommissionen samtidig er klar til at fortsætte dialogen med de polske myndigheder for at finde en løsning.

- EU bygger på et fælles sæt af værdier nedfældet i traktaten. Disse værdier omfatter respekten for retsstatens principper, siger Timmermans.

Han siger samtidig, at det er en af EU-Kommissionens opgaver at sørge for, at EU-traktaten overholdes.

Derfor åbnede EU-Kommissionen i januar en retsstatsprocedure mod Polen, efter at landets nye regering svækkede forfatningsdomstolens uafhængighed.

- Der har været konstruktive samtaler, der nu skal omsættes til konkrete skridt for at løse den systemiske risiko for retsstaten i Polen, siger Timmermans.

Han har to gange rejst til Warszawa i et forsøg på at finde en løsning i samarbejde med den polske regering.

- Vi har også udvekslet breve og talt sammen løbende, og vores hold har talt sammen på teknisk niveau. Vores meningsudvekslinger med de polske myndigheder har altid været konstruktive, siger Timmermans.

- Men alligevel har vi endnu ikke været i stand til at finde løsninger på de største emner, der er på spil, siger han.

Frans Timmermans siger samtidig, at EU-Kommissionen ikke vil kaste sig ud i en politisk debat i Polen.

- Politiske emner i Polen er en sag for politikere i Polen. Ikke for EU-Kommissionen. Vores sag er at bevare retsstatens principper i overensstemmelse med vores ansvar ifølge traktaten, siger han.

Polen skal nu give sit svar på EU-Kommissionens bekymringer over truslerne mod den polske retsstat.

Hvis striden ikke bliver løst "inden for rimelig periode", vil EU-Kommissionen tage næste skridt og udstede en formel anbefaling til en løsning.

I yderste konsekvens kan striden føre til sanktioner mod Polen og fratagelse af landets stemmeret i EU's ministerråd. Det kræver dog i givet fald enstemmig opbakning fra de andre 27 EU-lande.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip