EU sender formel advarsel til Polen i strid om retsstaten

Skrevet af admin

01/06/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen har onsdag sendt en formel skriftlig advarsel til Polen om at rette op på de problemer, som landet ifølge kommissionen har med at overholde retsstatens principper.

- Retsstaten er et af fundamenterne under Den Europæiske Union, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

Han siger, at EU-Kommissionens udtalelse er en bedømmelse af, hvad der står på spil, og at EU-Kommissionen samtidig er klar til at fortsætte dialogen med de polske myndigheder for at finde en løsning.

- EU bygger på et fælles sæt af værdier nedfældet i traktaten. Disse værdier omfatter respekten for retsstatens principper, siger Timmermans.

Han siger samtidig, at det er en af EU-Kommissionens opgaver at sørge for, at EU-traktaten overholdes.

Derfor åbnede EU-Kommissionen i januar en retsstatsprocedure mod Polen, efter at landets nye regering svækkede forfatningsdomstolens uafhængighed.

- Der har været konstruktive samtaler, der nu skal omsættes til konkrete skridt for at løse den systemiske risiko for retsstaten i Polen, siger Timmermans.

Han har to gange rejst til Warszawa i et forsøg på at finde en løsning i samarbejde med den polske regering.

- Vi har også udvekslet breve og talt sammen løbende, og vores hold har talt sammen på teknisk niveau. Vores meningsudvekslinger med de polske myndigheder har altid været konstruktive, siger Timmermans.

- Men alligevel har vi endnu ikke været i stand til at finde løsninger på de største emner, der er på spil, siger han.

Frans Timmermans siger samtidig, at EU-Kommissionen ikke vil kaste sig ud i en politisk debat i Polen.

- Politiske emner i Polen er en sag for politikere i Polen. Ikke for EU-Kommissionen. Vores sag er at bevare retsstatens principper i overensstemmelse med vores ansvar ifølge traktaten, siger han.

Polen skal nu give sit svar på EU-Kommissionens bekymringer over truslerne mod den polske retsstat.

Hvis striden ikke bliver løst "inden for rimelig periode", vil EU-Kommissionen tage næste skridt og udstede en formel anbefaling til en løsning.

I yderste konsekvens kan striden føre til sanktioner mod Polen og fratagelse af landets stemmeret i EU's ministerråd. Det kræver dog i givet fald enstemmig opbakning fra de andre 27 EU-lande.

/ritzau/