EU skal hjælpe med kontrol ved græsk-makedonsk grænse

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

Efter pres fra flere EU-lande har den græske regering torsdag accepteret, at EU's grænseagentur, Frontex, skal hjælpe med at registrere flygtninge og migranter, der krydser den græsk-makedonske grænse med kurs nordpå.

Det oplyser Frontex.

Personale fra Frontex vil i næste uge tage til Grækenland, hvor de vil blive udstationeret med det ene formål at optimere registreringen af de flygtninge og migranter, der tager fra Grækenland nord på til Makedonien med kurs mod lande såsom Tyskland.

- Migranter ved Grækenlands nordlige grænse vil blive undersøgt, og de personer, der ikke er tilstrækkeligt identificeret, vil blive registreret, siger Frontexs direktør, Fabrice Leggeri, i en pressemeddelelse.

I samme pressemeddelelse påminder han EU-landene om, at de kun har leveret 447 nye medarbejdere til Frontex, efter at agenturet i oktober bad om 775.

En talskvinde for den græske regering, Olga Gerovassili, forklarer til græsk radio, at der ikke er tale om, at græsk grænsebevogtning nu er blevet en fælles EU-sag, men at tiltaget blot er en hjælpende hånd til Grækenland.

Makedonien har for nylig strammet kontrollen omkring grænsen. Det betyder, at landet nu kun tillader syrere, irakere og afghanere, da de makedonske myndigheder har vurderet, at disse personer har størst chance for asyl i EU-lande.

Det har til gengæld betydet, at omkring 1500 migranter og flygtninge fra Pakistan, Iran og Marokko har samlet sig ved grænsen med protester og to døde til følge.

Frontex har allerede 195 mand udstationeret ved de græske øer langs den tyrkiske kyst for at registrere de personer, der ankommer til EU-landet. Her vurderer Frontex, at en tredjedel af de ankomne flygter fra den syriske borgerkrig.

Mange af de migranter og flygtninge, der kommer fra asiatiske lande, forsøger dog at undgå at blive registreret og flygter i stedet hurtigt videre mod Makedonien og Nordeuropa.

/ritzau/Reuters