EU skal være bedre til at forfølge forbrydere på nettet

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Alt for mange kriminelle i EU-landene slipper godt fra deres forbrydelser på internettet, fordi det er for uklart, hvem der skal efterforske sager, der krydser grænserne i cyberspace.

For at fange flere forbrydere på nettet er der derfor behov for flere klare kriterier end alene, hvor forbrydelsen er begået, lyder det torsdag fra EU's justitsministre på et møde i Luxembourg.

Normalt skal det land, hvor forbrydelsen er begået, forfølge sagen. Men det er tit svært at afgøre, når forbrydelsen sker på nettet, og beviserne ligger i skyen. Og derfor opgiver politiet i dag alt for ofte at efterforske den slags sager.

EU’s justitskommissær, Vera Jourova, siger samtidig, at adgang til elektroniske beviser over grænserne er vigtig i en tid, hvor internettet er en del af alles hverdag.

- Anklagere og dommere er stadig mere afhængige af elektroniske beviser, når de skal føre deres sager, siger justitskommissæren.

- Men der er ingen klare regler om adgang til elektroniske beviser, når de ligger i skyen og uden for de traditionelle regler om territoriale grænser, siger hun.

Målet for justitsministrene er blandt andet at optrappe kampen mod planlægning af terror og anden alvorlig organiseret kriminalitet på nettet, for eksempel narkoforbrydelser og børneporno.

Hvis det er uklart, hvilket land der skal efterforske en sag, overvejer EU-landene også at se på, hvor den udbyder, der har leveret internetforbindelsen, har hovedsæde.

Og hvis et medlemsland er særligt berørt af forbrydelsen - for eksempel fordi gerningsmand eller offer kommer fra landet, selv om forbrydelsen er sket et andet sted - kan det også være afgørende for, hvem der skal køre sagen, lyder det på forhånd fra justitsministrene.

EU-Kommissionen har nu et år til at udarbejde forslag til, hvordan der kan fanges flere forbrydere på nettet.

Justitsminister Søren Pind (V) har ikke deltaget i torsdagens møde i Luxembourg.

/ritzau/