EU skruer igen lidt ned for de økonomiske forventninger

Skrevet af admin

03/05/2016

Mest læste i dag

EU-Kommissionen skruer endnu engang lidt ned for de økonomiske forventninger i EU, selv om det moderate økonomiske opsving overordnet holder kursen.

Men samtidig udgør risikoen for et britisk farvel til EU "en betydelig risiko" for de økonomiske forventninger, advarer EU-Kommissionen tirsdag i sin økonomiske forårsprognose.

Foreløbig vurderer EU-Kommissionen dog, at den økonomiske vækst i EU i år bliver 1,8 procent og næste år 1,9 procent.

Det er 0,1 procentpoint lavere for både i år og næste end spået i vinterprognosen fra februar, og dermed fortsætter tendensen med løbende at skrue ned for forventningerne.

Men det i forvejen sløve tempo kan dansk økonomi slet ikke følge med i. Dansk økonomi vokser kun 1,2 procent i år, forventer EU-Kommissionen, og det er et hak nedad på hele 0,5 procentpoint siden vinterprognosen for blot tre måneder siden.

Men EU-Kommissionen skyder stadig langt over målet, mener cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

- Det er ekstremt højt med den viden, vi på nuværende tidspunkt har om dansk økonomi, siger Steen Bocian.

Han vurderer selv, at den danske vækst i år havner helt nede i det tunge slæbegear på et sted mellem 0,5 og 0,75 procent, mens vismændene i deres seneste rapport fra februar skar deres spådom for den danske vækst ned til 1,1 procent i år.

- EU-Kommissionens vurderinger har lidt en tendens til at halte bagefter den økonomiske virkelighed, mener Steen Bocian.

- I tider, hvor økonomien skuffer, har de en tendens til at overvurdere, hvor meget vækst vi får. De er bagud på tid i forhold til de seneste økonomiske indikatorer, siger han.

De 19 eurolande sakker samlet set også lidt bagud i forhold til de 28 EU-lande som helhed med en forventet vækst i eurozonen i år på 1,6 procent og 1,8 procent i 2017. Det er 0,1 procentpoint lavere for både i år og næste end i den seneste prognose.

EU-Kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis siger, at det økonomiske opsving i Europa fortsætter, selv om der ikke er meget medvind at nyde godt af rundt omkring i verden.

- Den fremtidige vækst afhænger mere og mere af de muligheder, vi selv skaber, siger Dombrovskis.

Han peger på behovet for grundlæggende reformer i mange europæiske lande for at håndtere både offentlig og privat gæld, sårbarheder i den finansielle sektor og faldende konkurrenceevne.

/ritzau/