EU skruer igen lidt ned for de økonomiske forventninger

EU-Kommissionen skruer endnu engang lidt ned for de økonomiske forventninger i EU, selv om det moderate økonomiske opsving overordnet holder kursen.

Men samtidig udgør risikoen for et britisk farvel til EU "en betydelig risiko" for de økonomiske forventninger, advarer EU-Kommissionen tirsdag i sin økonomiske forårsprognose.

Foreløbig vurderer EU-Kommissionen dog, at den økonomiske vækst i EU i år bliver 1,8 procent og næste år 1,9 procent.

Det er 0,1 procentpoint lavere for både i år og næste end spået i vinterprognosen fra februar, og dermed fortsætter tendensen med løbende at skrue ned for forventningerne.

Men det i forvejen sløve tempo kan dansk økonomi slet ikke følge med i. Dansk økonomi vokser kun 1,2 procent i år, forventer EU-Kommissionen, og det er et hak nedad på hele 0,5 procentpoint siden vinterprognosen for blot tre måneder siden.

Men EU-Kommissionen skyder stadig langt over målet, mener cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

- Det er ekstremt højt med den viden, vi på nuværende tidspunkt har om dansk økonomi, siger Steen Bocian.

Han vurderer selv, at den danske vækst i år havner helt nede i det tunge slæbegear på et sted mellem 0,5 og 0,75 procent, mens vismændene i deres seneste rapport fra februar skar deres spådom for den danske vækst ned til 1,1 procent i år.

- EU-Kommissionens vurderinger har lidt en tendens til at halte bagefter den økonomiske virkelighed, mener Steen Bocian.

- I tider, hvor økonomien skuffer, har de en tendens til at overvurdere, hvor meget vækst vi får. De er bagud på tid i forhold til de seneste økonomiske indikatorer, siger han.

De 19 eurolande sakker samlet set også lidt bagud i forhold til de 28 EU-lande som helhed med en forventet vækst i eurozonen i år på 1,6 procent og 1,8 procent i 2017. Det er 0,1 procentpoint lavere for både i år og næste end i den seneste prognose.

EU-Kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis siger, at det økonomiske opsving i Europa fortsætter, selv om der ikke er meget medvind at nyde godt af rundt omkring i verden.

- Den fremtidige vækst afhænger mere og mere af de muligheder, vi selv skaber, siger Dombrovskis.

Han peger på behovet for grundlæggende reformer i mange europæiske lande for at håndtere både offentlig og privat gæld, sårbarheder i den finansielle sektor og faldende konkurrenceevne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip