EU skruer op for kritikken af Egypten

»Vores hastemøde sender et klart signal om, at vi fra EUs side følger udviklingen i Egypten tæt og med stor bekymring. Egypten må lytte til Europa og verdenssamfundets klare budskab om, at voldens onde cirkel og blodsudgydelserne må stoppes. Det har regimets sikkerhedsstyrker et stort ansvar for, men også på demonstranternes side må vi opfordre til at afstå fra vold,« siger Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Han understreger, at Egypten hurtigst muligt må tilbage på det demokratiske spor.

»Det er forudsætningen for, at EUs samarbejde med Egypten kan fortsætte uændret. Vi kan i den nuværende situation ikke bare fortsætte som hidtil, og det var der bred enighed om i dag (onsdag, red.),« siger han og tilføjer:

»EU vil i lyset af situationen gennemgå EUs støtte til Egypten og åbner for at kæde støtte sammen med demokratiske fremskridt. Det er helt naturligt. Men det er vigtigt for mig at understrege, at EU ligesom Danmark fortsætter støtten til civilsamfundet. Vi nåede også til enighed om, at EUs medlemslande vil suspendere deres våbeneksport og eksport af materiel, der kan bruges til intern undertrykkelse og yderligere genoverveje deres sikkerhedsstøtte til Egypten«.

Villy Søvndal påpeger, at der fra dansk side stilles krav om fremskridt på særligt fire områder:

»Den nu en uge gamle undtagelsestilstand skal ophæves, politisk fængslede demonstranter skal frigives, der skal arbejdes frem imod valg, og alle fredelige parter skal inkluderes i en politisk løsning. Dette vil også fremover være danske prioriteter.«

Dagens Gossip