EU: Slut med at slippe flygtninge videre til næste land

Skrevet af admin

26/10/2015

Mest læste i dag

Det skal være slut med uden videre at slippe flygtninge igennem sit eget land og videre til næste land, lyder det fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efter et minitopmøde søndag i Bruxelles.

- Folk skal registreres. Ingen registrering - ingen rettigheder, siger Juncker på et pressemøde.

Han siger, at den eneste måde, der igen kan komme kontrol på situationen, er ved at sænke tempoet i flygtninge- og migrationsstrømmen op gennem Europa.

Men selvom Junckers ord på pressemødet er klare nok, så er den fælles udtalelse fra de 11 EU-lande og Balkan-lande, der har deltaget i minitopmødet, blevet voldsomt svækket undervejs.

I det udkast til en sluterklæring, der lå på bordet før mødets start, stod der, at "det er ikke acceptabelt" at sende flygtninge videre til et andet lands grænse, og at landene lover ikke at gøre det.

Men i den endelige sluterklæring lover landene blot, at de ikke vil opmuntre til at lade flygtninge og migranter rejse videre til grænsen til et andet land i regionen uden at informere nabolandet.

EU-Kommissionens formand opridser ved afslutningen af minitopmødet tre punkter for en styrket fælles indsats i flygtninge- og migrationskrisen.

Punkt ét handler om at sikre en human behandling af mennesker på flugt - ikke mindst nu, hvor vinteren nærmer sig. Der skal således sikres 100.000 ekstra pladser i modtagecentre i Grækenland og på det vestlige Balkan.

Punkt to handler om at sætte en dæmper på de ukontrollerede menneskestrømme, herunder ved at sikre, at alle bliver registreret.

Punkt tre går på en styrket grænsekontrol. Der skal blandt andet sendes 400 grænsevagter til Slovenien, der ved midnat søndag aften havde registreret 15.000 nyankomne flygtninge og migranter på bare et døgn. Det er ny rekord i det lille EU-land.

Ifølge FN's flygtningehøjkommissær, António Guterres, der har deltaget i minitopmødet, er målet, at mennesker med ret til beskyttelse i EU skal kunne rejse til deres endelige destination under ordnede forhold - og med fly - for at undgå at sætte deres liv på spil.

- Målet er, at vi ikke skal tvinge folk til at rejse fra grænse til grænse til det land, hvor de når i sikkerhed. Vi må sikre, at de ikke rejser under kaotiske forhold. Der skal ikke være grund til, at de lægger deres liv i hænderne på menneskesmuglere, siger Guterres.

Det er Jean-Claude Juncker, der har indkaldt de 11 lande til minitopmødet med det mål at sætte tiltag i værk, der med det samme løser problemer langs den største flygtningerute op gennem Europa.

EU-landene Tyskland, Østrig, Ungarn, Slovenien, Kroatien, Rumænien, Bulgarien og Grækenland har deltaget i minitopmødet. Også ikke-medlemslandene Albanien, Makedonien og Serbien har været med.

/ritzau/